Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν έτοιμοι υπουργοί – Αξιοποίηση στελεχών και από άλλους χώρους



«Η αλαζονεία δεν μου ταιριάζει. Στη ΝΔ όπως την οραματίζομαι δεν χωρούν συμπεριφορές προσβλητικές. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού. Τίποτα δεν με ενοχλεί περισσότερο από υποψηφίους βουλευτές που διεκδικώντας τον σταυρό ξεφεύγουν από την κεντρική γραμμή, κάνουν υπερβολές προεξοφλούν υπουργοποίηση για να εξασφαλίσουν σταυρό» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του που παραχωρεί στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, έστειλε μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος. «Επειδή έχω γνώση να προειδοποιήσω ότι δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι. Δεν θεωρώ νομιμοποιητική βάση για να γίνει κάποιος υπουργός να είναι πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια. Θα κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Ενδέχεται να αξιοποιηθούν πολιτικά στελέχη από άλλους χώρους χωρίς να υπάρχει κοινοβουλευτική συμφωνία».

Δεν μιλάμε, πρόσθεσε,  για κοινοβουλευτικές συμπράξεις. Μιλάμε για πολιτικούς συμβολισμούς και ικανότητα αξιοποίησης χαρτοφυλακίων. Θα έχει και τεχνοκράτες. Δεν στέκομαι τόσο στο μέγεθος όσο στη σύνθεση των προσώπων όσον αφορά την κυβέρνηση. Στο δικό μου το μυαλό είναι ξεκάθαρη η σύνθεση της κυβέρνησης».

Για το ντιμπέιτ

«Εμείς από την πρώτη στιγμή προσήλθαμε για να βρεθεί μια λύση για το ντιμπέιτ ως όφειλε να γίνει. Προτείναμε τρεις ημερομηνίες, αντιπροτείναμε ημερομηνίες όταν υπήρξε το κώλυμα του κ. Τσίπρα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε, η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με όλους. Όταν είσαι απολογούμενος πρωθυπουργός δέχεσαι την κριτική από όλους».

Για τις εκλογές

«Σκοπός μας στις ευρωεκλογές ήταν μια καθαρή νίκη. Η εικόνα που αποκόμισα εγώ δεν ήταν μόνο των δημοσκοπήσεων αλλά της κοινωνίας. Έβλεπα δύο πράγματα. Αφενός ένα κύμα αντίδρασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Τσίπρα προσωπικά και μια διάθεση απόρριψης μιας κακής κυβέρνησης. Έβλεπα όμως και κάτι άλλο, κόσμο που μου έλεγε ότι δεν έχω ψηφίσει τη ΝΔ αλλά σε εμπιστεύομαι για να φύγει ο Τσίπρας αλλά και για να μπορέσει να μας πείσεις έμπρακτα ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Ορισμένοι το κάνουν με μια δόση καχυποψίας και το σέβομαι αυτό. Νομίζω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε μια ισχυρή λαϊκή εντολή».

«Δεν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είπε ότι «ο πιο ακριβής όρος είναι το ματς ξεκινά από την αρχή, η κάλπη είναι άδεια και σε αυτό συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα».

Έκκληση για μαζική συμμετοχή

Στο πλαίσιο αυτό έκανε έκκληση «για μαζική συμμετοχή. Η ισχυρή εντολή δεν είναι δεδομένη. Επειδή η δυναμική των εκλογών μπορεί να κριθεί σε λίγους ψήφους ποιο κόμμα θα είναι μέσα και έξω από τη Βουλή που είναι καθοριστικό για την αυτοδυναμία».

Κάλεσε, μάλιστα, τα στελέχη της ΝΔ «να μην προεξοφλούν το αποτέλεσμα, να διεκδικούν μέχρι τέλος την ψήφο των πολιτών».

Ερωτηθείς για το αν φοβάται την αποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «οι εκλογές της 7ης Ιουλίου δυσκολεύουν τη συμμετοχή αλλά δεν πιστεύω ότι η αποχή θα είναι μεγάλη γιατί εισπράττω στις περιοδείες μου ότι υπάρχει αίτημα για απομάκρυνση αυτής της κακής κυβέρνησης».