Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μητσοτάκης: Το 4ο μνημόνιο είναι εδώ



Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι έχει φέρει, με υπογραφή των Τσίπρα - Καμμένου, ήδη τέταρτο μνημόνιο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μετά το 2018, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ.

“Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος στις αγορές, όταν ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα σε σκληρό πλαίσιο δημοσιονομικής” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και επέμεινε στο αίτημά του για εκλογές, λέγοντας ότι “όσο πιο γρήγορα έλθει η αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα” και δεσμευόμενος ότι ο ίδιος θα επιδιώξει με αξιοπιστία και όπλο τις μεταρρυθμίσεις θα πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

“Οι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος που δέχθηκαν την επιλογή του κ. Τσίπρα να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, αντί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες” σημείωσε και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση βάζει τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση, επιμένοντας ο ίδιος στην πολιτική της μείωσης των φόρων. “Δεν θα ανεχθώ τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ΝΔ απευθύνεται σε όλο τον ελληνικό λαό και είναι χωρίς ταξικό πρόσημο υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης και αμφισβητώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των αδυνάτων, τόνισε πως η γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα!

Αμφισβήτησε επίσης την “επενδυτική μετάλλαξη”, όπως είπε, του κ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός, δεν δεν ξέρει, δεν μπορεί, ούτε και θέλει να υλοποιήσει την πολιτική των επενδύσεων. “Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι αφοσιωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων” σημείωσε σε αντίστιξη ο πρόεδρος της ΝΔ και είπε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος δεν θα κάνει όπως ο κ. Τσίπρας, τη μία μέρα με κουστούμι, την άλλη με αμπέχονο.

Απαντώντας εμμέσως στη διαπίστωση του κ. Τσίπρα ότι ο κόσμος δεν αντιδρά στην κυβερνητική πολιτική επειδή αυτή είναι αποδεκτή, υπενθύμισε τη μεγάλη δημοσκοπική κάμψη της κυβέρνησης, σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ότι δυστυχώς η κοινωνία είναι κουρασμένη και απογοητευμένη, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο ίδιος δεν θα υποστηρίξει και δεν υποκινήσει ποτέ ακραίες κοινωνικές αντιδράσεις, όπως αυτές του παρελθόντος. Εξέφρασε απλώς την πεποίθηση ότι θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι δεν είναι όλοι ίδιοι και πως υπάρχει διέξοδος από την κρίση.

Αναφερόμενος στη μόλυνση του Σαρωνικού, επέμεινε ότι υπάρχει θέμα πολιτικών ευθυνών και καθυστερημένης κινητοποίησης των αρχών και ζήτησε ξανά την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Πάνου Κουρουμπλή.

Εξήγγειλε αλλαγή της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εξασφαλίσει στις επόμενες εκλογές προεδρική πλειοψηφία, ώστε να αποφευχθεί μία νέα περιπέτεια με πρόωρες κάλπες το 2020 και αποκάλυψε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς στην κυβέρνηση, που θα συγκροτήσει μετά την εκλογική του νίκη. Παρουσιάζοντας την στρατηγική του, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ διεκδικεί την αυτοδυναμία, αλλά θα επιδιώξει μία διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με συνεργασίες με άλλα κόμματα, εξαιρώντας όμως από αυτά τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όρθωσε τείχος προστασίας του Άδωνι Γεωργιάδη, έναντι των επιθέσεων που δέχεται ο τελευταίος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι δική του επιλογή και δεν εκφράζει ακραίες θέσεις, ούτε έχει ακραίο λόγο, παρά μόνο εκφράζεται με τον δικό του τρόπο. Να μην κάνουμε υφολογικές κρίσεις, αλλά να κοιτάμε το περιεχόμενο των όσων λέγονται, είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, απέρριψε συνολικά την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ είναι ακροδεξιό κόμμα και ο ίδιος ακροδεξιός πολιτικός. “Είμαι ένας μετριοπαθής φιλελεύθερος πολιτικός και δεν μου αρέσουν οι ακρότητες” τόνισε, σημειώνοντας ότι στη ΝΔ δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία. Είναι αστείο να λέγονται αυτά από ένα κόμμα που συνεργάζεται με τον κ. Καμμένο, που είναι δεξιά της ΝΔ ή συνεργάστηκε με τη Χρυσή Αυγή στην προεδρική εκλογή για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές το 2015, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, προειδοποιώντας όσους προεξοφλούν ότι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εκλογές ότι θα έχουν την τύχη του υιού Τραγάκη. Όσον αφορά δε στη ΔΑΠ, ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να ξαναδεί αφίσες της στα ελληνικά πανεπιστήμια. Επανέλαβε ότι οι φοιτητικές παρατάξεις δεν πρέπει να έχουν λόγο στη διοίκηση των πανεπιστημίων και τόνισε και πάλι την ανάγκη των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Για το θέμα της ασφάλειας, εξέφρασε την αντίθεσή του στο νόμο Παρασκευόπουλου, υποστήριξε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και σε ήπιους τόνους άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν έχει αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας.