Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Το μήνυμα του ΚΚΕ για την 60η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης



Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την Κουβανική Επανάσταση, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κούβας, χαιρετιστήριο μήνυμα, με το οποίο τονίζει ότι η 1η Ιανουαρίου του 1959 «αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα».

 

Αναλυτικά αναφέρεται:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ σας απευθύνει θερμό συντροφικό χαιρετισμό με την ευκαιρία της 60ης επετείου της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης, την 1η Γενάρη 1959.

Η κουβανική επανάσταση, η πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην Αμερικάνικη ήπειρο, μια ανάσα από την ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη, τις ΗΠΑ, αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα.

Επιβεβαίωσε τη ζωτικότητα του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Πρόσθεσε στο πάνθεον των αγωνιστών της εργατικής τάξης και του επαναστατικού κινήματος προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα, ο Καμίλο Σιενφουέγκος, η Βίλμα Εσπίν, ο Φράνκ Πάις και άλλοι. Ενέπνευσε την πάλη των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων σε όλο τον κόσμο, έδωσε απάντηση στη μοιρολατρία, το συμβιβασμό με την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων.

Δημιούργησε ένα νέο τύπο κράτους, το κράτος των εργατών και αγροτών, που όχι μόνο κατάφερε να αποκρούσει νικηφόρα τις απόπειρες της αντεπανάστασης, αλλά έθεσε τα θεμέλια για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, για κοινωνικά δικαιώματα που δεν μπορούσαν και δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι στην ήπειρό σας. Στήριξε με ανιδιοτέλεια και θυσίες τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των λαών.

Σε μια περίοδο που σημαδεύεται από τα σημάδια της αντεπανάστασης και της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και άλλες χώρες, όπου το κομμουνιστικό και επαναστατικό κίνημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, δέχεται ισχυρή πίεση από την αστική τάξη και τον οπορτουνισμό, η κουβανική επανάσταση είναι ένα από τα ορόσημα που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για την υπεράσπιση της ιστορίας και της προσφοράς του κομμουνιστικού κινήματος, για την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού, την πάλη για το σοσιαλισμό.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ».