Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

"Μετωπική" Τσίπρα - Μητσοτάκη για γερμανικές αποζημιώσεις



Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη συζήτηση του ψηφίσματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις, η οποία διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Διγλωσσία και «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα στην διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Ολομέλεια της Βουλής για το ψήφισμα για τις οφειλές που πηγάζουν από τις θηριώδες των Ναζί.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως ενώ στο εσωτερικό «πούλαγε λεονταρισμούς», όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το 2015 απέδωσε στις ελληνικές διεκδικήσεις κυρίως ηθική και όχι υλική αξία.

 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στην πράξη η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού υποβάθμισε τις ελληνικές θέσεις στο επίπεδο μίας γερμανικής «συγγνώμης», δίχως να υπάρχει οικονομική διάσταση.

Κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ για διαχρονική απουσία στον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σημειώνοντας αιχμηρά ότι επί 4 χρόνια διακυβέρνησης δεν έφερε στο προσκήνιο το θέμα, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα είχε επιδοθεί σε «παλικαρισμούς» και σε «εκδηλώσεις πολιτικού κιτς».

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως η διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από το Βερολίνο είναι πολύ δύσκολη, κάτι που φάνηκε στο παρελθόν όταν η Ιταλία απέτυχε να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Γερμανία.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η απαίτηση για αποζημίωση για το κατοχικό δάνειο – που είχε επιβάλει το ναζιστικό καθεστώς ώστε να χρηματοδοτήσει στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην Βόρεια Αφρική – είναι ανοιχτή και πολιτικά εφικτή, διότι εκεί η Αθήνα έχει τα ισχυρότερα ερείσματα, σημειώνοντας πως πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και το βόδι»!

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει άμεσα την Γερμανία, με ρηματική διακοίνωση, για τις διεκδικήσεις της όσον αφορά επανορθώσεις και αποζημιώσεις που πηγάζουν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημείωσε πως τα ελληνικά αιτήματα αφορούν επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές που προκάλεσαν οι Ναζί, αποζημιώσεις για τα θύματα εγκλημάτων πολέμου, αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, επίσης, πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο και η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή έχουν προσδιορίσει νομικά και τεχνικά τις ελληνικές αξιώσεις, με βάση την καταγραφή του νομικού πλαισίου.

Απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε «κωλοτούμπα» και υποχώρησε από τους παλαιότερους «λεονταρισμούς» για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει έρεισμα να κατηγορεί την Κουμουνδούρου.

«Εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και το βόδι», είπε, προσθέτοντας πως ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που έθεσε προσωπικά το θέμα των αποζημιώσεων στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να μην φέρει το θέμα των επανορθώσεων στην Βουλή επί σχεδόν τρία χρόνια, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν δόθηκε δικαίωμα στους «κακεντρεχείς» να συνδέσουν τις ελληνικές αξιώσεις με την διαπραγμάτευση για το τρίτο Μνημόνιο.

«Καμιά σφαγή, καμιά θηριωδία, κανένα έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει, και δεν πρόκειται ποτέ να μπει, στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο, καμία διαπραγμάτευση, καμία πληρωμή τοις μετρητοίς», είπε.

Πάγια θέση του Βερολίνου είναι πως το θέμα των αποζημιώσεων έχει διευθετηθεί και λήξει προ πολλού, αν και αναλαμβάνει την ηθική ευθύνη για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ.