Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Μετωπική» Γεωργιάδη και Τσακαλώτου στη Βουλή



Για πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έκανε λόγο στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να του απαντά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση βοήθησε τους Γερμανούς.

Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως ακριβώς αυτό το «θριαμβευτικό» επιχείρημα περί επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από πλευράς της τωρινής ελληνικής κυβέρνησης, είναι που αποτελεί το αντεπιχείρημα των δανειστών να μην αλλάξουν τη Συμφωνία και αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση στη «στραγγαλισμένη» οικονομία.

Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, αντί να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία και τον Κ. Μητσοτάκη, να πάει «να λύσει τη διαφορά του» με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Να πάτε να του πείτε ότι λέει ψέματα και το σωστό επιχείρημα, "επιχείρημα της πρώτης Δημοτικού", είναι αυτό του κ. Τσίπρα που πήγε να προσθέσει τη ζημία στην ελληνική οικονομία στο δημόσιο χρέος. Αντί να κάνετε τα κοκόρια στην ελληνική Βουλή, πηγαίνετε στα αφεντικά σας στην Ευρώπη και να τους πείτε πόσα δισ. ζημιά κάνανε διότι ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι κάνατε 100 δισ. ζημιά όχι ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Στουρνάρας, ούτε κανείς άλλος», είπε προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Θύμισε, δε, ότι ο κ. Ρέγκλινκγ «μετράει την ελληνική οικονομία μέχρι τελευταίο ευρώ γιατί είναι ο βασικός μας δανειστής και σε αυτόν μένει να έχει τον ακριβή υπολογισμό και βάσει αυτού καθορίζονται τα δάνεια προς την ελληνική οικονομία».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έστρεψε το επιχείρημα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα εναντίον της χώρας και της Οικονομίας.

«Μιλούσατε για τα εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά (4,5%), που ήταν αδύνατο να επιτευχθούν, για να δικαιολογήσετε τη ζημία. Κάνατε και πέρυσι και φέτος πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα κι έτσι αποδείξατε στην πράξη ότι δεν ήταν αδύνατο, ενώ δώσατε στους δανειστές μας δυστυχώς ένα πολύ αντίπαλο προς τη χώρα επιχείρημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Για να συμπληρώσει: «Δηλαδή, λέμε όλοι ότι είναι πολύ υψηλό το 3,5% και να αλλάξει η Συμφωνία στο 2% και έρχεστε εσείς και λέτε ρεκόρ πρωτογενούς πλεονάσματος 7%. 'Άρα, η πολιτική σας επιλογή να στραγγαλίζετε την οικονομία για να επιτυγχάνετε πρωτογενή πλεονάσματα και παίρνετε ένα μικρό κλάσμα αυτών και να επιστρέφετε στην οικονομία υπό μορφή επιδομάτων, αποτελεί και το βασικό αντεπιχείρημα των δανειστών γιατί δεν πρέπει να μειώσουν το στόχο».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι εκεί βρίσκεται το «έγκλημα» που έχει κάνει η κυβέρνηση στην οικονομία, διότι -όπως είπε προς τον υπουργό Οικονομικών, «αν δεν είχατε πετύχει τόσο υψηλούς στόχους του πλεονάσματος, τότε, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν πολύ μεγαλύτερος».

«Στην πραγματικότητα αυτό για το οποίο πανηγυρίζετε δεν είναι λόγος θριαμβολογίας, αλλά η απόδειξη της οικονομικής αποτυχίας σας διότι με αυτά τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, που αφαιρούν χρήματα από την εθνική οικονομία, έχετε πέσει έξω στο βασικό οικονομικό στόχο, που είναι η οικονομική ανάπτυξη. Κι έτσι, κάθε χρόνο, ο μόνος στόχος για τον οποίο πέφτετε διαρκώς έξω είναι το ύψος του ΑΕΠ γιατί, για να μπορείτε να κάνετε αυτό που κάνετε, να μοιράζετε επιδόματα τύπου Μαδούρο, αφού προηγουμένως στραγγαλίζετε την οικονομία, προσφέρετε μεγάλα επιχειρήματα στους ξένους δανειστές», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Η απάντηση Τσακαλώτου σε Γεωργιάδη

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του 4,5% και, συγχρόνως, των προβλέψεων για πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι που κάνουν το χρέος βιώσιμο κι έτσι δεν χρειαζόταν να ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μείωση χρέους. «Με αυτό βοηθούσατε τους Γερμανούς», είπε ο κ. Τσακαλώτος προς τον κ. Γεωργιάδη.