Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μεταναστευτικό: Κατατέθηκε η τροπολογία για τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο.



H συγκρότηση ειδικου μητρώου καταγραφης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προβλέπει υπουργική τροπολογία, για το Μεταναστευτικό, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με στόχο να υπάρξει έλεγχος στη δραση εκατονταδων ΜΚΟ που λειτουργουν στη χώρα μας, λογω του μεταναστευτικού, η κυβέρνηση δημιουργεί μητρώο στο οποίο θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων.

Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία, προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ.

Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και τα έργα υποδομών.

Επιπλέον, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης δίδεται η δυνατότητα στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σύναψης σύμβασης εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την παροχή προστασίας, εκπροσώπησης και εποπτείας ασυνόδευτων ή χωρισμένων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών.

Τέλος προκειμένου να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων διευκρινίζεται ότι ο Εθνικός Συντονιστής οργανώνει, διευθύνει, συντονίζει και ελέγχει τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.