Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μεταναστευτικό: Επιμερισμό βαρών θα ζητήσει ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Ε.Ε.



Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και στη συνέχεια στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. ως πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. Παράλληλα θα προσθέσει πως είναι απαράδεκτη η προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

 
 

Μεταξύ άλλων αναμένεται να αναφερθεί στα 3.000-4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στην Ελλάδα σημειώνοντας πως δεν θα ήταν δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης.

Ο Πρωθυπουργός θα αναφέρει επίσης ότι είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και η επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν το δικαιούνται, τονίζοντας ότι απαιτείται περισσότερη βοήθεια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα στείλει το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται, αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

Σε ό,τι αφορά την εισβολή των Τούρκων στη Συρία, ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Ε.Ε. ζητώντας κατάπαυση του πυρός και διακοπή των εχθροπραξιών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει επίσης ότι η Ευρώπη θα παρέμβει δυναμικά και δρομολογούνται κυρώσεις για την Τουρκία και για τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.