Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μετά την απόφαση για το ΕΣΡ παγώνουν τον νόμο γέφυρα



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή και την άκαρπη ψηφοφορία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, αποφασίστηκε να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς (σ.σ. αδειοδότησης των καναλιών), αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα (σ.σ. ήτοι, με υποψήφιο πρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη και υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο), «σε μια περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ».

Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να «παγώσει» τη νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση άδειας βεβαίωσης λειτουργίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που επρόκειτο να λειτουργήσει ως «γέφυρα» μέχρι τη μετάβαση στο καθεστώς μόνιμης αδειοδότησης, και να επιδιώξει εκ νέου τη διακομματική συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να περάσει στο ΕΣΡ και την ευθύνη για τη χορήγηση των προσωρινών αδιών λειτουργίας των καναλιών.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση, με «non paper», στο οποίο αναφέρεται σε όσα έγιναν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σημείωσε ότι «η ευρεία πλειοψηφία στην διάσκεψη των Προέδρων, υποχρεώνει την ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της».

Και προσέθεσε το Μαξίμου: «Για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από πέντε συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5. Διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση. Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».

Την Πέμπτη η ψήφιση της τροπολογίας που καταργεί τον «πυρήνα» του νόμου Παππά

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα σήμερα, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ψήφισή της αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.

Με την διάταξη αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015 μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο.

Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για την στάση της ΝΔ

Την στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, λέγοντας: «Στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε σήμερα η ΝΔ»