Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μετά το μνημόνιο βλέπουν εκλογές στη ΝΔ. Ποια σενάρια εξετάζουν



Ρευστή είναι η κατάσταση στη ΝΔ καθώς οι εκτιμήσεις διαδέχονται η μία την άλλη προσπαθώντας να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές το σχεδιασμό και τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη Γιούνκερ και η πανηγυρική εκδήλωση που θα γίνει στη Bουλή ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να στείλει μηνύματα υποστηρικτικά του αφηγήματος της εξόδου από το μνημόνιο δείχνουν να προβληματίζουν το Μοσχάτο.

Στη ΝΔ διαβλέπουν στήριξη των Ευρωπαίων και όχι μόνο εταίρων προς τον Αλέξη Τσίπρα και στην πραγματικότητα εκτιμούν ότι θα βοηθηθεί να ολοκληρώσει την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Αν και όπως τονίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα γαλάζια στελέχη δεν θα πρόκειται για καθαρή έξοδο, εντούτοις κατασταλάζουν στην εκτίμηση ότι επικοινωνιακά η κυβέρνηση θα την παρουσιάζει ως τέτοια και θα αναζητήσει τρόπους για να εμπεδώσει το αφήγημά της στην κοινωνία.

Παρότι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν τον πολιτικό τους σχεδιασμό στο Μοσχάτο είναι το σενάριο των διπλών εκλογών το Μάιο του 2019 (ευρωεκλογές και εθνικές), όπως έχει γράψει το News247, δεν παραβλέπουν ότι θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας αν εκτιμήσει ότι μπορεί να πετύχει γρηγορότερα κάποιο καλό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε πρόωρες εκλογές ακόμα και μέσα στο 2018. Υπ’ αυτό το πρίσμα δεν θεωρούν καθόλου απίθανο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο και μάλιστα γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν ότι ήδη κυκλοφορεί μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και η 7η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους ως ημερομηνία εκλογών.

Το σενάριο αυτό θέλει τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει από τη ΔΕΘ επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και μερικών ακόμα εξαγγελιών αυτού του τύπου προκειμένου να ενισχύσει το αφήγημα της εξόδου από το μνημόνιο και να ανοίξει και τυπικά η προεκλογική περίοδος. Δεν είναι τυχαίο ότι εσχάτως στη ΝΔ θέτουν θέμα δημοσιοποίησης του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους δανειστές και την κατηγορούν ότι το καταθέτει εν κρυπτώ από τους πολίτες.

Μάλιστα ένα επιπλέον επιχείρημα υποστήριξης αυτού του σεναρίου από τα ίδιες πηγές είναι ότι πιθανόν ο κ. Τσίπρας βλέποντας προοπτικά, να θελήσει να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονικά απόσταση οι εθνικές εκλογές από την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. Και αυτό διότι με βάση τις γαλάζιες εκτιμήσεις όπου προεξοφλείται η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και η τοποθέτησή του στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας θέλει να μπορεί να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις μπλοκάροντας την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ θέλουν να είναι έτοιμοι και σχεδιάζουν στρατηγική αμφίπλευρης διεύρυνσης, τόσο προς το κέντρο όσο και προς τα δεξιά της ΝΔ, δηλώνοντας σίγουροι για την αυτοδυναμία που θα είναι και ο παράγοντας ο οποίος θα κρίνει και την δυνατότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού το επόμενο διάστημα.