Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μέρκελ: Δε θα γίνουν εξαιρέσεις για τη Βρετανία



Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα παραχωρήσει στη Βρετανία πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά εάν το Λονδίνο δεν αποδεχθεί τη θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων.

«Δεν θα κάνουμε διαπραγματεύσεις πριν» από την επίσημη έναρξη της διαπραγμάτευσης για το Brexit, την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τόνισε η καγκελάριος και πρόσθεσε «όμως μπορούμε να πούμε γενικά ότι η πλήρης πρόσβαση στην εσωτερική αγορά συνδυάζεται με την αποδοχή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών, και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η ελεύθερη κίνηση των προσώπων». Η Μέρκελ έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον της εμπορικής ένωσης BGA.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξήγησε ότι εάν η ΕΕ κάνει οποιαδήποτε εξαίρεση για τη Βρετανία, παραχωρώντας της πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα προέκυπτε μια «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» για τα κράτη μέλη της. Δεν έκανε καμιά διευκρίνιση.

Εξάλλου, η Μέρκελ τόνισε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) για όσο είναι εφικτό, παρά την αντίθεση στους όρους της συμφωνίας αυτής ελεύθερου εμπορίου που εκφράζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις για την TTIP και θεωρώ ότι πρέπει να τις συνεχίσουμε όσο περισσότερο είναι εφικτό», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος. «Δεν θα υπαναχωρήσουμε ποτέ από τα πρότυπα που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε η ίδια.

Η Μέρκελ τόνισε ότι οι πιο δύσκολες συμφωνίες συνήθως επιτυγχάνονται στο τέλος μιας διαπραγμάτευσης, όχι στην αρχή της, ενώ εκτίμησε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα «γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της παγκοσμιοποίησης» εάν ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία.