Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μακρόν: "Χρειαζόμαστε πολιτική εμβάθυνση στην Ευρωζώνη"



Προτάσεις για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και την «επανεκκίνηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απηύθηνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προς τη Γερμανία.

Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD και την Deutsche Welle, ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος έχει μεταβεί στο Άαχεν της Γερμανίας όπου θα του απονεμηθεί το βραβείο Καρλομάγνου, ζήτησε την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης και την έμπρακτη αλληλεγγύη των κρατών - μελών της ΕΕ στους τομείς της οικονομίας και της μετανάστευσης.

Απατώντας στις ερωτήσεις των Γερμανών δημοσιογράφων για την επιφυλακτική στάση του Βερολίνου απέναντι στις προτάσεις του, ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε όλες τις πλευρές να ξεπεράσουν τα ταμπού και να εργαστούν για το μέλλον της ΕΕ.

«Δεν πρόκειται να δώσω μαθήματα σε κανέναν, αλλά είμαι μαχητής και θα προσπαθήσω να εξηγήσω σε όλες τις πλευρές ότι θέλω περισσότερη Ευρώπη, όχι για το καλό της Γαλλίας, αλλά όλων των κρατών - μελών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ζητήσεις μεταρρυθμίσεις για ολόκληρη την Ευρωζώνη είναι να εφαρμόσεις πρώτα μεταρρυθμίσεις στην ίδια σου την χώρα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο έχει συμβεί στη Γαλλία.

«Η Γαλλία δεν είναι η ίδια χώρα με αυτήν που ήταν έναν χρόνο πριν», τόνισε ο πρόεδρος Μακρόν υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η γερμανική οικονομία έχει ωφεληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ίδια την Ευρωζώνη.

Λίγο πριν παραλάβει το βραβείο Καρλομάγνος στο Δημαρχείο του Άαχεν για την προσφορά του στην ενοποίηση της Ευρώπης, παρουσία της Καγκελαρίου Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε ξανά στην ανάγκη δημιουργίας ενός ικανότερου και πιο ευέλικτου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ζητώντας παράλληλα την πολιτική εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την χώρα από τη συμφωνία με το Ιράν και τις συνέπειες που θα έχουν οι αμερικανικές κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ο πρόεδρος Μακρόν την χαρακτήρισε «λυπηρή» και ζήτησε μια κοινή ευρωπαϊκή στάση.