Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Lockdown: Με αργά και σταθερά βήματα προς τα Χριστούγεννα- Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα τη Δευτέρα



Συνολικά 110 καταστήματα τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά των εποχικών ειδών θα ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

-Ωράριο λειτουργίας ορίζεται από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ
Διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των εποχικών επιχειρήσεων έδωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

-Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16

-Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02

-Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06

-Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών με ΚΑΔ/47.65.67.07

Σημείωσε ότι τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).

Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου του 2021.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα, κατέστησε σαφές.

Επίσης, ανακοίνωσε πως από σήμερα (χθες) δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων

Ξεκαθάρισε πως για τη μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών, πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Ωράριο λειτουργίας ορίζεται από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα εξής:

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100, Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ., Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό, Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων, Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Αν και  η καμπύλη των νέων κρουσμάτων  μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια, πλην όμως συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας.

Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις, και τα ενεργά κρούσματα σήμερα υπολογίζονται στις 18.000. Επιπλέον την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας που έφτασε τα 49 χρόνια, που σημαίνει ότι τι φορτίο των νέων λοιμώξεων έχει μετακινηθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται. Παρατηρήθηκε επίσης σταδιακή αύξηση του μεριδίου των ανθρώπων άνω των 65 και συνολικά είχαμε 2.600 κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, χθες.

Η κ. Παπαευαγγέλου, μεταξύ άλλων τόνισε: «Φέτος ο Δεκέμβριος θα είναι διαφορετικό, αλλά και πολύ πιο δύσκολος, γιατί έρχεται σε συνέχεια πολλών μηνών κόπωσης, λόγω lockdown. Ας σχεδιάσουμε διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή εμπειρογνώμων για άνοιγμα των σχολείων 14 Δεκεμβρίου με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Χθες το θέμα συζητήθηκε αλλά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία δεν μπορεί να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Μείωση κρουσμάτων την τρίτη εβδομάδα του lockdown

Το ευχάριστο είναι ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Παρατηρείται περαιτέρω μείωση του επταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου κρουσμάτων που υπολογίζεται στα 1,750 κρούσματα την ημέρα, είπε η καθηγήτρια.

«Την τρίτη εβδομάδα του lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σχετικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία, δεν έχουμε ακόμα δει σαφή μείωση των κρουσμάτων. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδο ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις».

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Αναφορικά με τις εισαγωγές υπάρχει, είπε, σταδιακή μείωση. Σήμερα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι περίπου 360 εισαγωγές την ημέρα.

«Οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, Στην επικράτεια η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid αγγίζει το 84%, ενώ αντίστοιχα είναι 79% στην Αττική και 94% στη Θεσσαλονίκη».

Χθες ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπ. Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, είπε μεταξύ άλλων, 

δίνοντας στοιχεία σχετικά με τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα και πώς αυτά κατανέμονται στις 13 περιφέρειες. Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και ειδικότερα το 66,4% βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ η Αττική η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, συγκεντρώνει το 19,7% των ενεργών κρουσμάτων. Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα τόνισε ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο».

Αναλυτικότερα αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους, την κατ' οίκον απομόνωση είναι 16.617. Από αυτά, τα 7.031 (42,3%) βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267 (19,7%) στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777 (10,7%) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590 (9,6%) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και 632 (3,8%) στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως είπε οι διαφορές και οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται ανάμεσα στις περιοχές σχετίζονται με το πόσο πιστά εφαρμόζονται τα μέτρα, μιας και είναι ίδια σε όλες τις περιοχές. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις», σημείωσε.