Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Λαβρόφ: "Κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού"



Τη δέσμευση ότι η Ρωσία θα συμβάλλει στις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι η κύρια αιτία που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι ότι «κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού» και πρόσθεσε: «Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν ή τις προσπάθειες να οριστούν προθεσμίες».

Αναμφίβολα, συνέχισε, πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και το Σ.Α. του ΟΗΕ καθορίζει το πλαίσιο της συμφωνίας που πρέπει να επιτευχθεί.

 

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Λαβρόφ για τη στήριξή του στο Κυπριακό.

Τόνισε ακόμη ότι η λύση που προτείνει η Ελλάδα είναι μία λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Είναι αδύνατο να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία ή να δεχθούμε εγγυήσεις ή παραμονή του στρατού κατοχής», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται τα παραπάνω θα δημιουργήσει ένα «καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των κρατών μελών της Ε.Ε.».