Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Λάδι στην φωτιά ρίχνει ο Βαρουφάκης



Εφημερίδα που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή, δημοσιεύει τις πιο σοβαρές καταγγελίες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη  μέσα από το βιβλίο του «Adults in the room».

 Για πρώτη φορά ένας πρωταγωνιστής των γεγονότων διηγείται λεπτομερώς και βάσει των ηχογραφημένων και άλλων τεκμηρίων που έχει στην κατοχή του, όλα όσα οδήγησαν τη χώρα στην «αγκαλιά» των capital controls.

 
Στο εκτενές άρθρο του, το «Πρώτο ΘΕΜΑ» μεταφέρει απίστευτους διαλόγους Τσίπρα-Βαρουφάκη, π.χ. για την «απαλλοτρίωση» των 16 δισ. ευρώ μετά το κλείσιμο των τραπεζών, για ενδεχόμενο Γουδή και πραξικόπημα, αλλά και για το Plan-X. 

Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει το «άδειασμα» Τσίπρα σε έναν από τους βασικούς του συνεργάτες, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, αλλά και το πώς ο πρωθυπουργός κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος κατά τον Βαρουφάκη ήταν ένας αποστάτης.
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης... περιγράφει το πώς η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίστηκε, με άγνοια κινδύνου και σπασμωδικές ενέργειες την διαπραγμάτευση με τους δανειστές κατά το δραματικό πρώτο εξάμηνό της στην εξουσία. Ο Βαρουφάκης αποτυπώνει τον πραγματικό ρόλο καθενός από τα βασικά στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. Κυρίως, όμως, ο πρώην ΥΠΟΙΚ πιστοποιεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε εξ αρχής τα πάντα, για την απάτη του προγράμματος Θεσσαλονίκης, το εναλλακτικό σύστημα πληρωμών, το Plan X, το «ριφιφί στο Νομισματοκοπείο» κ.λπ.
 
Μετά το δημοψήφισμα και τη νίκη του «Όχι», ο πρωθυπουργός εκμυστηρεύτηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι πλέον «φοβόταν για νέο Γουδή» ή ακόμη και για πραξικόπημα. Οι αποκαλύψεις στο «Adults in the Room» («Ενήλικοι στην αίθουσα», από την μνημειώδη ατάκα της Κριστίν Λαγκάρντ), συγκλονίζουν, σχεδόν σε καθεμία από τις 550 σελίδες αυτού του χρονικού. 

Και όσα τρομερά μεταφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης έχουν σήμερα ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, καθώς το αίτημα περί Εξεταστικής στη Βουλή για τα γεγονότα του 2015 γίνεται όλο και πιο πιεστικό από την αντιπολίτευση.