Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επικοινωνία με την ηγεσία της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών συνόρων



Η προστασία των ελληνικών συνόρων από την Frontex βρέθηκε στο επίκεντρο του δεύτερου γύρου τηλεφωνικών επαφών είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν. Τη δέσμευση της ΕΕ για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη διατήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Μισέλ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ προκειμένου να παρακολουθεί την κατάσταση στο μεταναστευτικό.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Συρία και την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών και τη βαθιά του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ.

Ο Σαρλ Μισέλ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση και την εφαρμογή μιας σταθερής και διαρκούς εκεχειρίας, όπως και την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κύρια προτεραιότητα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η πρόσβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη και η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω τη στήριξή της.