Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κοτζιάς: Κάνουν ως "μωρές παρθένες" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το "Μακεδονία" του Τραμπ



«Οι Σκοπιανοί αγοράζουν γουρούνι στο σακί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξηγώντας ότι ενώ η γειτονική χώρα θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αλλαγή του Συντάγματος και ονόματος, συνεχίζει να εξαρτάται από την απόφαση της Ελλάδας καθώς εάν η χώρα μας δεν εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

 

«Για να μπουν στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία και να επικυρώσει την αίτηση ένταξής τους το ελληνικό κοινοβούλιο. Πιο δύσκολο είναι αυτό που κάνουν οι φίλοι μου από τη Βόρεια Μακεδονία παρά εμείς, ανέφερε ο Νίκος Κοτζιας στον Realfm. Με ψηφοφορία στη Βουλή εγκρίνουν τη συμφωνία. Κάνουν δημοψήφισμα, εγκρίνουν τη συμφωνία. Μετά, αλλάζουν το Σύνταγμά τους και ακόμα δεν έχουν μπει στο ΝΑΤΟ γιατί πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς. Αν ήμασταν κακοπροαίρετοι, που δεν είμαστε, θα έλεγε κανείς ότι αγοράζουν γουρούνι στο σακί γιατί δεν ξέρουν που θα βρεθούν μετά από 3-4 μήνες σε σχέση με εμάς. Άρα με εμπιστοσύνη όπως πρέπει να είναι οι σχέσεις των γειτονικών χωρών, προχωρούν σε τρεις διαδικασίες και μετά εμείς θα ανοίξουμε τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι μας εμπιστεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι στο παρελθόν προέκρινε διπλή ονομασία ενώ η κυβέρνηση τώρα πέτυχε μια ονομασία erga omnes.

«Από τους Αμερικάνους ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε το ΠΓΔΜ. Από την εποχή Σημίτη, ένα ωραίο βράδυ, αναγνώρισαν τη γείτονα χώρα με το όνομα Μακεδονία όπως και 145 άλλα κράτη. Η υποκρισία έχει φτάσει πια στο σημείο της ανοησίας. Έχει αναγνωριστεί ως Μακεδονία επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τώρα κάνουν ως ''μωρές παρθένες'' γιατί ο Τραμπ ονοματίζει τη γείτονα χώρα έτσι όπως την έχει αναγνωρίσει επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς τα 3/4 των κρατών του κόσμου έχει αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα ως Μακεδονία και ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει βαθύτατα ποια ήταν η θέση του πατέρα του, ποια ήταν η θέση του Κώστα Καραμανλή, ποια ήταν η θέση της αδερφής του. Είναι δικό του πρόβλημα αν έχει διαφωνίες με το παρελθόν του κόμματός του, της αδερφής του, του πατέρα του, του Κώστα Καραμανλή, ίσως και πρόβλημα της ΝΔ. Τα οικογενειακά προβλήματα της ΝΔ δεν πρέπει να γίνονται προβλήματα της χώρας».

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι '«δεν διεκδικήσαμε ποτέ τη μακεδονική γλώσσα. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν μιλούσε Μακεδονικά. Ο Αριστοτέλης του μίλαγε στα ελληνικά. Η Μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από το 1977 από τις ελληνικές κυβερνήσεις στον ΟΗΕ. Ακόμη και στη δεκαετία του '50, οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον τρόπο τους αναγνώριζαν τη γλώσσα εκείνων ως Μακεδονική».

«Ο κ. Ζάεφ προσπαθεί να υπερτονίσει ότι θέλει να κάνει ένα δημοψήφισμα στο οποίο να μην μετακινηθεί η συζήτηση στο γεγονός ότι αλλάζει το όνομα της χώρας του. Είναι η δεύτερη χώρα στην ιστορία της Ευρώπης που αλλάζει το όνομά της», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών .