Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Σε lockdown από την Παρασκευή η Γαλλία- Τι ανακοίνωσε ο Μακρόν



Σε lockdown από την Παρασκευή η Γαλλία, ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ  Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του προς τον λαό της Γαλλίας το βράδυ της Τετάρτης.

«Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους μου και αποφάσισα πως πρέπει να ξαναβρούμε το lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή. Αντίθετα με το lockdown του Μαρτίου παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, η εργασία σε γενικές γραμμές συνεχίζεται και τα γηροκομεία παραμένουν ανοιχτά στην επίσκεψη» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Επιστρέφει επίσης η αίτηση κατ’ εξαίρεση μετακίνηση την οποία πρέπει να συμπληρώνουν οι Γάλλοι προκειμένου να βγουν από το σπίτι.

Ακόμα, κλείνουν μπαρ και εστιατόρια από την Παρασκευή, με την θέση σε εφαρμογή του δεύτερου lockdown. Συνεχίζουν να λειτουργούν όμως, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως: «Tα παιδιά μας δεν μπορούν να στερηθούν την επαφή με το σχολικό σύστημα» και έτσι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με ενισχυμένα πρωτόκολλα υγείας. Εντούτοις, τα πανεπιστήμια θα κλείσουν και τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως.

Ενώ τόνισε πως τα εξωτερικά σύνορα θα παραμείνουν κλειστά «με ορισμένες εξαιρέσεις». «Προφανώς, οι Γάλλοι από το εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν» όμως με αυστηρές εξετάσεις. «Κανένας ταξιδιώτης δεν θα μπορεί να επιστρέψει στο γαλλικό έδαφος εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν μεταφέρει τον ιό» 

Το lockdown θα ισχύει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ωστόσο σε 15 μέρες η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί.