Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κόντρα Λοβέρδου - Κρεμαστινού - Παππά στη Βουλή με F-16, Τραμπ και... χολέρα



Τα δονάκια χολέρας, το κόστος των F-16 και οι παραλληλισμοί της συνάντησης Τσίπρα - Τράμπ με εκείνη των Αντρέα Παπανδρέου - Μπιλ Κλίντον μονοπώλησαν την συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων της Βουλής, δίνοντας δείγμα για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η πολιτική επικαιρότητα.

Η αρχή έγινε όταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός θυμήθηκε την συνάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον προκειμένου να επισημάνει στον Νίκο Παππά πως πρέπει να κρατά ισχυρές επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού.

 

«Ήμουν αυτήκοος μάρτυρας της συνάντησης Παπανδρέου-Κλίντον. Ο Ανδρέας επέκρινε την πολιτική των ΗΠΑ στην Γιουγκοσλαβία και ζήτησε από τον αμερικάνο πρόεδρο να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία. Ο Κλίντον το έκανε, όμως ο επόμενος πρόεδρος ονόμασε τα Σκόπια ως Μακεδονία» είπε ο κ. Κρεμαστινός για να προσθέσει απευθυνόμενος στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής: «Πρέπει να έχετε συγκρατημένη αισιοδοξία για το πρόσφατο ταξίδι σας». 
Απαντώντας ο κ. Παππάς είπε «έχουμε συγκρατημένη δε, αισιοδοξία δε» και πρόσθεσε: «Βήμα - βήμα κρίνουμε την πάρα πολύ θετική επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ» για να πετάξει το καρφί για τα ελληνικά ΜΜΕ: «Αν ενημερωνόμουν από συγκεκριμένο ελληνικό ιδιωτικό ΜΜΕ θα νόμιζα ότι δεν υπήρχε επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, πως η οικονομία μας είναι σε ύφεση και πως στην χώρα υπάρχει επιδημία χολέρας».

«Και εγώ ως υπουργός Υγείας αντιμετώπισα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα με ανύπαρκτη επιδημία χολέρας» έσπευσε να σχολιάσει ο κ. Κρεμαστινός για να παρατηρήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος που καθόταν δίπλα του: «Δηλαδή σήμερα δεν υπάρχει χολέρα;».

«Άλλο το δονάκιο χολέρας που μπορεί να προκαλέσει επιδημία και άλλο η επιδημία χολέρας» διόρθωσε ο κ. Κρεμαστινός για να σχολιάσει με την σειρά του ο κ. Παππάς: «Χαίρομαι που ακούω ότι έχει ξανασυμβεί. Δεν ήξερα αν εσείς είχατε αγγίξει ευαίσθητα ζητήματα σε χώρους της Υγείας  που προκάλεσαν την έκρηξη των συμφερόντων με καταγγελίες περί χολέρας».

Λαμβάνοντας τον λόγο στην συνέχεια ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε πως «και το ζήτημα του μικροβίου της χολέρας είναι υπαρκτό και της ύφεσης είναι υπαρκτό. Είναι μια πραγματικότητα. Δεν είναι πραγματικότητα όσα ακούσαμε για ένα συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-16. Είχαμε ρωτήσει σχετικά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Αρχικά μας είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το κόστος, στην συνέχεια είπε ότι είναι κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Τελικά μάθαμε από τον κ. Τράμπ πως είναι 2,4 δισ. ευρώ για να ξαναέρθει ο κ. Καμμένος και να πει πως είναι 1,1 δισ. ευρώ καθώς τα υπόλοιπα θα είναι Αντισταθμιστικά Οφέλη. Όμως τα Αντισταθμιστικά Οφέλη απαγορεύονται. Ψέμα πάνω στο ψέμα».