Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Κίνημα Αλλαγής: Καμιά συμφωνία κάτω από το τραπέζι με ΣΥΡΙΖΑ



Με την υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης να μπαίνει στο συρτάρι μέχρι τον Αύγουστο, στο Κίνημα Αλλαγής προετοιμάζονται για τις πολιτικές πιέσεις που θα δεχτούν από δεξιά και αριστερά το αμέσως προσεχές διάστημα, με στόχο τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να σηκώσει το γάντι στον διάλογο για την συνταγματική αναθεώρηση –εξαγγέλλοντας κοινοβουλευτικές διαδικασίες κατά τον Αύγουστο- αποδίδεται από την Χαριλάου Τρικούπη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσεγγίσει κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και την δημιουργία ενός «προοδευτικού μετώπου» που θα διευκολύνει ένα ενδεχόμενο «διαζύγιο» από τους ΑΝΕΛ. Στο Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο, επιμένουν απαρρέκκλιτα στην αυτόνομη πορεία της παράταξης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιδιώκουν καμία συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά, μέσα στον νέο φορέα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το αν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, για άλλη μια φορά, ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ αξιόπιστο συνομιλητή: «Δεν θέλει ένα Σύνταγμα που χωράει όλες τις δυνάμεις και αντιλήψεις του δημοκρατικού τόξου, αλλά ένα Σύνταγμα ιδεολογικοπολιτικά δικό του! Είδαμε όμως τρία χρόνια τώρα πώς αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία του κοινοβουλίου», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η κριτική του προξένησε και την αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο του επιτέθηκε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τονίζοντας πως «με τις απειλές και τις ύβρεις του δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να επιβεβαιώνει πως η απόφαση της ΝΔ για απόσυρση από την αναθεωρητική διαδικασία συνδέεται με τη σκοπιμότητα προστασίας του παλαιού πολιτικού συστήματος από τη διαλεύκανση των μεγάλων σκανδάλων των ημερών της παντοδυναμίας τους».

Ο Βενιζέλος, ωστόσο, εξαπέλυσε τα βέλη του και προς την Φώφη Γεννηματά: «Κάποιοι θεωρούν τον κ. Τσίπρα θεσμικό συνομιλητή για την αναθεώρηση του Συντάγματος! (…) Δεν ζητούν απλώς συναίνεση. Προτείνουν να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται από αυτόν», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Βενιζέλος. Συνέχισε σε εξίσου σκληρό τόνο: «Τι παραπάνω περιμένουν κάποιοι για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί Συντάγματος; Μήπως περιμένουν να προκηρύξει το αντισυνταγματικό, δήθεν συμβουλευτικό, δημοψήφισμα για την αναθεώρηση με το οποίο φλερτάρει εδώ και καιρό»; Πρόσφατα, η στάση του Βενιζέλου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει άλλη μια διαφοροποίησή του από την κεντροαριστερή «γραμμή» -στην ψηφοφορία για την παραπομπή Πολάκη, Ξανθού και Κουρουπλή σε προανακριτική επιτροπή για το θέμα της Novartis, ο Βενιζέλος δεν χρησιμοποίησε το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής, βγάζοντας την ψήφο του άκυρη, αλλά υπερψήφισε την πρόταση.