Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου



Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία γέφυρα, ένας κόμβος μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, εξέφρασε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 3η Ευρωαραβική Σύνοδο Κορυφής, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

«Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη γεωγραφική θέση της χώρας μας. Έχουμε ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με όλες τις χώρες της περιοχής. Δεν ήμασταν ποτέ αποικιοκρατική δύναμη και είχαμε και πολύ σημαντικές ομογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας, στο ίδιο μήκος κύματος σημείωσε πως «σε αυτήν τη συγκυρία, που η Ελλάδα ανακάμπτει από τη πιο βαθιά κρίση που διήλθε οποιαδήποτε δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης, μπορούμε να προσφέρουμε επίσης πολύ σημαντικές οικονομικές προοπτικές για συνέργειες και επενδύσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας σε διάφορους κλάδους, όπως η ενέργεια, τα ακίνητα και ο τουρισμός, και διεμήνυσε ξεκάθαρα πως η Ελλάδα σκοπεύει να είναι ένας κόμβος για την ενέργεια, τα logistics και τις μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή, «έτσι ώστε να συνδέσουμε την ΕΕ, τον αραβικό κόσμο και την Κίνα». Τόνισε, μάλιστα, πως η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, ειδικά στον κλάδο των κατασκευών, δίνει στην Ελλάδα ένα σημαντικό προβάδισμα για το μέλλον.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης των παγκόσμιων προβλημάτων από κοινού -από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο- όπως την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό.

Επίσης, κατέστησε σαφές πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ως κύριο μέλημα την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, την τήρηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, την υπεράσπιση πολυμερών λύσεων, ειδικά σε παγκόσμια προβλήματα, όπως η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κατρούγκαλος στο προσφυγικό, εστιάζοντας στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. «Θα πρέπει να υπερασπιστούμε και την ευρωπαϊκή κοινωνία, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τη μισαλλοδοξία» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως είπε, που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας. Ειδική μνεία έκανε στη Διάσκεψη της Ρόδου για τη σταθερότητα και τη συνεργασία και στη διεθνή Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Διάλογο και Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή. Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη της Ρόδου, παρατήρησε ότι ήδη απαρτίζεται από 24 κράτη της ΕΕ και του αραβικού κόσμου και ότι φιλοδοξία της είναι να εγκαθιδρύσει ένα περιφερειακό σύστημα για την προαγωγή της ειρηνικής συνύπαρξης στη δική μας περιοχή. «Άλλη σημαντική πρωτοβουλία, που χρησιμοποιούμε αυτό που θεωρούμε πλεονέκτημα της εξωτερικής μας πολιτικής, τον πολιτισμό, είναι η Διεθνής Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Διάλογο και Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή» πρόσθεσε.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Κατρούγκαλους είχε κατ' ιδίαν επαφές με τους υπουργούς Πετρελαίου της Αιγύπτου, τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας και τον υφυπουργό Εξωτερικών του Κατάρ. Το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας του Μαρόκου.