Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κατρούγκαλος: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σα να ήμουν εγώ εκεί»



«Το υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα την περίοδο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την υπουργία» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, o οποίος αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

«Το υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα, την περίοδο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την υπουργία. Το ένα έχει ήδη ολοκληρωθεί -νομίζω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- ενόψει των συνθηκών και ήταν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όταν λέω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν ισχυρίζομαι και ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι οι συντάξεις που δίνονται τώρα είναι υψηλές. Το αντίθετο. Ισχυρίζομαι ότι είναι αυτές που μπορεί να δώσει τώρα η οικονομική κατάσταση. Επίσης, μέσω της μεταρρύθμισης, εξαλείψαμε τις δομικές αιτίες που παρήγαγαν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος και το κάναμε με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως κάθε μεταρρύθμιση της αριστεράς.
Το δεύτερο θέμα που διαχειρίζεται το υπουργείο -και αυτό είναι στην εξέλιξή του- είναι οι εργασιακές σχέσεις, η ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη. Η συνέχεια της διαπραγμάτευσης εξασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο, γιατί η νέα υπουργός ήταν άμεσο στέλεχος -της δικής μου επιλογής- η Διευθύντρια του Γραφείου μου με άμεση συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Επομένως, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σαν να ήμουν εγώ εκεί. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας για την επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να γυρίσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».