Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού



Στην Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Το σχέδιο νόμου αποτελείται από 54 άρθρα που περιγράφουν την εκλογική διαδικασία στα εκτός επικράτειας εκλογικά κέντρα και τις επιπρόσθετες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εκλογείς για να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Επίσης, προβλέπεται η αύξηση των βουλευτών επικρατείας από 12 που είναι σήμερα σε 15 ώστε τα κόμματα να επιλέγουν εφόσον το επιθυμούν υποψηφίους από την ομογένεια.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί προϊόν διακομματικής συνεννόησης καθώς για την έγκρισή του απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 200 βουλευτών.

Το πρώτο βήμα για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των Ελλήνων του εξωτερικού εγινε πριν από λίγες ημέρες όταν η Βουλή με ευρεία πλειοψηφία τροποποίησε το σχετικό άρθρο του Συντάγματος. Το μόνο κόμμα που εναντιώθηκε στην συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται να εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία καθώς ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση το στηρίζουν.

Δείτε εδώ την Αιτιολογική Έκθεση

Δείτε εδώ το Σχέδιο Νόμου