Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Καμμένος στο ναύσταθμο Σαλαμίνας: «Σε λίγο καιρό, η περιοχή ευθύνης του Πολεμικού μας Ναυτικού θα μεγαλώσει»



Την ανακήρυξη Αποκλειστκής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας προανήγγειλε εμμέσωςπλην σαφώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην πρόσφατη αποστολή των φρεγατών «Σαλαμίς» και «Νικηφόρος Φωκάς» στα ανοιχτά της Κύπρου. 

«Με την πρόσφατη παρουσία τους στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο παρακολούθησης των τουρκικών δραστηριοτήτων, υπερασπίστηκαν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της πατρίδας μας» είπε ο Πάνος Καμμένος για τα πληρώματα των δύο φρεγατών ενώπιον της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και απένειμε τιμητικές διαμνημονεύσεις στα πληρώματα των δύο φρεγατών «Σαλαμίς» και «Νικηφόρος Φωκάς» για την άριστη εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά την πρόσφατη παρουσία τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 

«Τις ώρες που βρισκόσασταν στην ευαίσθητη περιοχή, είχα την επιχειρησιακή εικόνα από το Κέντρο Επιχειρήσεων. Μαζί με τον Αρχηγό και τους επιτελείς παρακολουθήσαμε από τις οθόνες τι σημαίνει ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ναυτοσύνη, υπερηφάνεια, καθήκον. Δείξαμε ότι δεν υποχωρούμε, δεν φοβόμαστε» επισήμανε ο κ. Καμμένος και τόνισε: «Βλέπαμε τα στίγματα των πλοίων. Ένα πλοίο κάθε φορά από την πλευρά του Πολεμικού μας Ναυτικού και γύρω - γύρω δεκάδες πλοία από την πλευρά της Τουρκίας, τα οποία προκαλούσαν και σας καλούσαν να υποχωρήσετε. Δεν υποχωρήσατε ούτε χιλιοστό του μιλίου. Αποδείξατε τι σημαίνει Πολεμικό Ναυτικό, τι σημαίνει υπεράσπιση της Σημαίας, τι σημαίνει υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, τι σημαίνει να υπερασπίζεσαι βωμούς και εστίες όπως κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως με επιτυχία κάνει το Πολεμικό μας Ναυτικό».
                                                                                

 

«Σας καλώ με το ίδιο σθένος, θέρμη, αγάπη και ενθουσιασμό, να συνεχίσετε την αποστολή σας πιστοί στη ρήση του Θουκυδίδη «αρχή γαρ όντως του νικάν το θαρρείν» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απευθυνόμενος στους ανώτατους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, ενώπιον του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη κα του αρχηγού στόλου αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου. 

4111

  
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την επίσκεψή του στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό: 

 

  
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στο Αρχηγείο Στόλου, στην καρδιά του Πολεμικού μας Ναυτικού.
  
Το Πολεμικό Ναυτικό, που διαχρονικά έχει συμβάλλει στη διατήρηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, σήμερα παρουσιάζεται αξιόμαχο, ετοιμοπόλεμο και δηλώνει δυναμικά το «παρών», διασφαλίζοντας τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα στις ελληνικές θάλασσες.

Η χώρα μας έχει κατορθώσει με την πολιτική της στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου να χτίσει άξονες σταθερότητας, σε συνεργασία με άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενισχύοντας παράλληλα και την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια και διαδραματίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
  
Η ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας οφείλεται στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλες και όλους εσάς, που στα χρόνια της κρίσης, παρότι υπoστήκατε μεγάλες περικοπές στα εισοδήματά σας και παρά τις περικοπές που υπέστη ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού δεν λυγίσατε. Κρατήσατε ψηλά το ηθικό, ακολουθήσατε τις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού, προστατεύσατε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και κάνατε περήφανο όλο τον ελληνικό λαό, όπως έκαναν οι προηγούμενοι από εσάς και όπως είμαι βέβαιος θα εκπαιδεύσετε και τους επόμενους από εσάς. 

Ταυτόχρονα, η χώρα μας ανάγεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο και παραγωγό ενέργειας, θέτοντας ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μας, και αυτό μας υποχρεώνει να διατηρούμε ισχυρό και αξιόμαχο Πολεμικό Ναυτικό, κυρίαρχο στο Αιγαίο και στις θαλάσσιες ζώνες των οικονομικών μας συμφερόντων.
  
Σε λίγο καιρό, η περιοχή ευθύνης του Πολεμικού μας Ναυτικού θα μεγαλώσει και παράλληλα θα μεγαλώσουν και οι δικές μας υποχρεώσεις. 
  
Αναμφισβήτητα οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούν το ισχυρότερο όπλο. Όσα χρήματα και αν διαθέσουμε για να αποκτήσουμε νέα μέσα, το μόνο οπλικό σύστημα το οποίο δεν αγοράζεται είναι η ναυτοσύνη, την οποία διδαχθήκατε από τους αρχαιότερους από εσάς και θα διδάξετε στους νεότερούς σας. 
  
Προσφέρετε σημαντικό εθνικό έργο, γιατί χάρη στην προσπάθειά σας, το Πολεμικό Ναυτικό, υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, αλλά και προκλήσεις, κατορθώνει καθημερινά να φέρει εις πέρας την αποστολή του στα εθνικά και διεθνή ύδατα, αλλά και να ανταποκρίνεται στο σημαντικό κοινωνικό του έργο.
  
Τρανό παράδειγμα αποτελεί η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αποστολής των δύο Φρεγατών μας, οι οποίες με την πρόσφατη παρουσία τους στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο παρακολούθησης των τουρκικών δραστηριοτήτων, υπερασπίστηκαν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της πατρίδας μας. 
  
Με μεγάλη μου χαρά και υπερηφάνεια, θέλω στο σημείο αυτό να εκφράσω προς τους Κυβερνήτες και τα πληρώματα των φρεγατών «ΣΑΛΑΜΙΣ» και «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» τα εύσημα της πολιτείας και τα συγχαρητήρια για την άριστη εκτέλεση της αποστολής σας και να σας απονείμω διαμνημόνευση, ως ένδειξη τιμής για την εθνική σας προσφορά. 
  
Έχω εξουσιοδοτηθεί και από τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου να σας μεταφέρω εκ μέρους του θερμά ευχαριστήρια, συγχαρητήρια και τον θαυμασμό που νιώθει για εσάς ο Κυπριακός Ελληνισμός μαζί με τον ελληνικό λαό.
  
Στείλατε ισχυρό μήνυμα αποτροπής, σε όσους τολμούν να αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και την ιστορία μας. Το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι παρών, έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Θέλω να ξέρετε ότι είμαστε υπερήφανοι, όλοι μας και εγώ προσωπικά, ως πολιτικός προϊστάμενος, για εσάς, γιατί με την άριστη εκτέλεση των καθηκόντων σας, διαδραματίζετε πρωταρχικό ρόλο στην εγγύηση της άμυνας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον ελληνικό λαό.
  
Τις ώρες που βρισκόσασταν στην ευαίσθητη περιοχή, είχα την επιχειρησιακή εικόνα από το Κέντρο Επιχειρήσεων. Μαζί με τον Αρχηγό και τους επιτελείς παρακολουθήσαμε από τις οθόνες τι σημαίνει ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ναυτοσύνη, υπερηφάνεια, καθήκον. Δείξαμε ότι δεν υποχωρούμε, δεν φοβόμαστε.
  
Βλέπαμε τα στίγματα των πλοίων. Ένα πλοίο κάθε φορά από την πλευρά του Πολεμικού μας Ναυτικού και γύρω - γύρω δεκάδες πλοία από την πλευρά της Τουρκίας, τα οποία προκαλούσαν και σας καλούσαν να υποχωρήσετε. Δεν υποχωρήσατε ούτε χιλιοστό του μιλίου. Αποδείξατε τι σημαίνει Πολεμικό Ναυτικό, τι σημαίνει υπεράσπιση της Σημαίας, τι σημαίνει υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, τι σημαίνει να υπερασπίζεσαι βωμούς και εστίες όπως κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως με επιτυχία κάνει το Πολεμικό μας Ναυτικό.
                                                                                
Σας καλώ με το ίδιο σθένος, θέρμη, αγάπη και ενθουσιασμό, να συνεχίσετε την αποστολή σας πιστοί στη ρήση του Θουκυδίδη «αρχή γαρ όντως του νικάν το θαρρείν».
  
Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μαζί με την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση με όλα τα διαθέσιμα μέσα τόσο της δικής σας καθημερινότητας όσο και των οικογενειών σας και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες του παρελθόντος.
  
Με αφορμή τις Άγιες ημέρες που έρχονται, της Γέννησης του Θεανθρώπου, εύχομαι ολόψυχα σε εσάς και στις οικογένειές σας υγεία, ευτυχία και ευημερία. Ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη σας, σε κάθε αποστολή σας. Να είναι κοντά στις οικογένειές σας.
  
Είμαστε υπερήφανοι για εσάς.
  
Θερμά συγχαρητήρια».

8107123