Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Καμμένος: Η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στις πυρόπληκτες περιοχές



Έκτακτη συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, με σκοπό την ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών για την εμπλοκή των ΕΔ στις πυρόπληκτες περιοχές τις ημέρες μετά την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το ΥΕΘΑ, την Πέμπτη 26 Ιουλίου διατέθηκαν 4 εναέρια μέσα για αεροπροστασία, 2 αεροσκάφη από Ιταλία, 1 Ρουμανία και 2 από την Ισπανία, ενώ επίσης διατέθηκαν προωθητές γαιών και εκσκαφείς τάφρων. 

Πέραν αυτών συνεχίστηκε η διάθεση φρεγάτας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αναζήτησης και διάσωσης, καθώς και 150 άτομα για το σχέδιο Δευκαλίων. 

Παράλληλα συνεχίστηκε η ετοιμότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων Αττικής. Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υγείας έχει διατεθεί από μία κλίνη ΜΕΘ σε κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Επίσης, την ίδια μέρα επιχειρούσαν 22 μικτά περίπολα, ενώ λειτουργούσαν και 2 κέντρα συντονισμού σε Μέγαρα και Άγιο Ανδρέα. 

50 Μηχανικοί πραγματοποίησαν ελέγχους σε 100 οικίες.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 27 Ιουλίου, συνεχίστηκε η διάθεση εναέριων μέσων για αεροπροστασία, ενώ πραγματοποιήθηκε διάνοιξη κάποιων ρεμάτων στην περιοχή. 

Η φρεγάτα παρέμεινε για τον συντονισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή, ενώ συνεχίστηκε η ετοιμότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων. 

Συγκεκριμένα, νοσηλεύτηκαν 14 περιστατικά υγείας στα ΣΝ, εκ των οποίων τα δυο περιστατικά αφορούσαν στελέχη του ΠΣ.

Την Παρασκευή συνεχίστηκε η διάθεση περιπόλων, ενώ 15 πολιτικοί μηχανικοί παραμένουν σε Κινέτα και Μάτι.

Επίσης, ο ΥΕΘΑ ενημέρωσε για την διανομή φαγητού σε πυρόπληκτους από τα κινητά μαγειρεία του Στρατού.

Η Παρασκευή ήταν η πρώτη μέρα όπου στο ΚΕΔΑ του Ζούμπερι στεγάστηκαν πυρόπληκτοι.

Η ΜΟΜΚΑ πραγματοποίησε έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό το Σάββατο και την Κυριακή, 4 εναέρια μέσα διατέθηκαν για επιτήρηση, μαζί με όλα τα ελαφρά μέσα που διαθέτουν τα επιτελεία, αλλά και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα συνεχίστηκε η διάθεση προωθητών γαιών, εκσκαφέων και ο συντονισμός από τη φρεγάτα.

Ο αριθμός των περιπόλων έχει φτάσει τα 25 και συνεχίζεται η λειτουργία των κέντρων συντονισμού. 

Στην συνέχεια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε την δυνατότητα δημιουργίας ΚΕΠ στις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εάν το αιτηθούν τα αρμόδια Υπουργεία, με σκοπό την διευκόλυνση της τακτοποίησης των ζητημάτων των πυρόπληκτων.

Ο κ. Καμμένος ενημέρωσε για την παροχή 500 μερίδων φαγητού στο Μάτι, αλλά και για την διάθεση 50 διαμερισμάτων στο ΚΕΔΑ του Ζούμπερι και άλλων 60 στα ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα.

Μάλιστα, ο Υπουργός ανέφερε την παροχή φαγητού και στέγασης στους υλοτόμους που επιχειρούν στην περιοχή.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ έκανε αναφορά στους δορυφορικούς χάρτες τους οποίους επεξεργάζεται η χαρτογραφική υπηρεσία του ΓΕΣ για την διερεύνηση, αλλά και την αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή.

Στην συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι θα μπορουσαμε να κανουμε κατι καλυτερο, ενώ τόνισε πως η ΜΟΜΚΑ δραστηριοποιείται και έχει κάνει αναγνώριση στην περιοχή. Πρόσθετα, ανέφερε πως έχει ήδη συμφωνηθεί η διάθεση μηχανημάτων για την αποκομιδή των καμένων υλικών από τις πληγείσες περιοχές.

Ακόμη, τόνισε πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν εξασφαλίσει την επαρκή εναέρια επιτήρηση όλων των επικίνδυνων περιοχών, διαθέτοντας όλα τα διαθέσιμα ελαφρά μέσα για όλο το 24ωρο.

Ολοκληρώνοντας, ο Καμμένος υπογράμμισε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες με δυνατότητα και πρόθεση να διαθέσουν ότι απαιτηθεί από την πολιτεία.