Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κ. Μητσοτάκης: Νέος γύρος διπλωματικών επαφών με το βλέμμα στον Eβρο



Ένα νέο κύκλο διπλωματικών κινήσεων με στόχο την εξασφάλιση έμπρακτης στήριξης στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνοτουρκική μεθόριο αρχίζει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα το πρωί στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ θα μιλήσει στο «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ - Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων». Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει μια διπλή ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη: Από τη μια θέλει να επενδύσει στην κοινή αντίληψη που έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε μια φάση ισχυρής ανάπτυξης, ευημερίας και να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με επέκταση σε νέους δυναμικούς τομείς, αλλά και να επιχειρήσει να την φέρει ακόμα πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό και το ρόλο της Τουρκίας σε αυτό.

Το τελευταίο είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένων των στενών οικονομικών δεσμών Βερολίνου-Άγκυρας, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει την προσήλωση της κ. Μέρκελ στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία, ενώ θέλει να αξιολογήσει και τη δική της αντίδραση σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον Έβρο.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει την καγκελάριο για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο όσο και για το γεγονός ότι υπήρξε εμπλοκή των τουρκικών αρχών στην υποκίνηση των μεταναστών.