Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ιράν: Δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά του Λιβάνου



Το Ιράν δήλωσε ότι δεν παρεμβαίνει στην κρίση στον Λίβανο και ότι τα σχόλια που έκανε την Κυριακή ο παραιτηθείς πριν από εννέα μέρες πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Αλ Χαρίρι, γεννούν ελπίδες ότι θα επιστρέψει σύντομα στη χώρα του, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Χαρίρι είπε ότι θα επιστρέψει εντός ημερών στον Λίβανο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακαλέσει την παραίτησή του εάν η Χεζμπολάχ συμφωνήσει να παραμείνει μακριά από τις περιφερειακές κρίσεις, όπως εκείνη στην Υεμένη.

Αυτά ήταν τα πρώτα σχόλιά του που έκανε δημοσίως μετά τις 4 Νοεμβρίου που ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Ριάντ.

«Τα σχόλια του Χαρίρι έδωσαν μια ελπίδα για πιθανή επιστροφή του στον Λίβανο... Το Ιράν δεν ανακατεύεται στις υποθέσεις του Λιβάνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δεν κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Χαρίρι, αν δεν την υποβάλλει ο ίδιος στον Λίβανο.

Πάντως, όπως είπε ο κ. Αούν, η εκστρατεία που πραγματοποιεί η Βηρυτός για να εξασφαλίσει την επιστροφή του Χαρίρι έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Η παραίτηση του συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας Σ. Χαρίρι και οι συνέπειές της έχουν εξωθήσει τον Λίβανο στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και τον αντίπαλό του στην περιοχή, την σουνιτική Σαουδική Αραβία.

Το Ριάντ κατηγορεί για την παραίτηση Χαρίρι την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου, την οποία κατηγορεί ότι υφαρπάζει την πολιτική εξουσία στη χώρα. Από την πλευρά της η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει το Ριάντ και τους συμμάχους του για προσπάθεια πρόκλησης έντασης στη Μέση Ανατολή.