Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ-Πεντάγωνο: Η παρουσία του αεροπλανοφόρου USS Nimitz στον Περσικό Κόλπο δεν συνδέεται με τη δολοφονία του ιρανού επιστήμονα..



Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέπτυξε τις τελευταίες ημέρες το αεροπλανοφόρο USS Nimitz στον Κόλπο, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι η επιστροφή του στην περιοχή δεν προκλήθηκε από «καμία απειλή» που προέκυψε μετά την δολοφονία του ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, αλλά συνδέεται με την αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

«Καμία ειδική απειλή δεν προκάλεσε την επιστροφή της αεροναυτικής ομάδας του Nimitz» την περιοχή, δήλωσε η διοικητής φρεγάτας Ρεμπέκα Ρέμπαριτς, εκπρόσωπος του 5ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κατά συνέπεια, η παρουσία του αεροπλανοφόρου στον Κόλπο δεν συνδέεται με την δολοφονία του Μόχσεν Φαχριζαντέχ. Το αεροπλανοφόρο USS Nimitz επέστρεψε στην ζώνη ευθύνης του 5ου Στόλου στις 25 Νοεμβρίου», επέμεινε η εκπρόσωπος.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρισκόταν τον Σεπτέμβριο στα Στενά του Χορμούζ, στρατηγικό δίαυλο τον οποίο το Ιράν απειλεί συστηματικά ότι θα κλείσει, πριν κατευθυνθεί προς τον Ειρηνικό.

Σε χωριστή ανακοίνωση, το Πεντάγωνο συνέδεσε την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου με την αποχώρηση αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που ανακοινώθηκε στις 18 Νοεμβρίου από τον προσωρινό υπουργό Αμύνης των ΗΠΑ Κρίστοφερ Μίλερ.

Περί τους 2.000 στρατιώτες θα αποχωρήσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου από το Αφγανιστάν και 500 από το Ιράκ, για να μείνουν 2.500 αμερικανοί στρατιώτες σε κάθε χώρα.

«Το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης θα υπερασπισθεί την ασφάλεια των δυνάμεών του όσο αυτές θα συνεχίσουν να προστατεύουν τους Αμερικανούς και τα συμφέροντά μας στο εξωτερικό», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

«Κατά την διάρκεια της αλλαγής αυτής θέσεων, το υπουργείο έκρινε σώφρον να διαθέτει επιπλέον αμυντικές ικανότητες στην περιοχή για να αντεπεξέλθει σε κάθε ενδεχόμενο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ