Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Σπυράκη εισηγήτρια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα πλαστικά και το περιβάλλον



Η Μαρία Σπυράκη ορίστηκε εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας, στη νομοθεσία για τον περιορισμό των επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον η χρήση των πλαστικών.

Η ευρωβουλευτής καλείται να συντάξει έκθεση η οποία εντάσσεται στην στρατηγική της Κομισιόν για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση της ανακύκλωσης των συσκευασιών κατά 65% έως το 2025 και κατά 70% μέχρι το 2030.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κ. Σπυράκη εγκαινίασε καμπάνια στις Βρυξέλλες, με θέμα: «Ψάρια ή πλαστικό; Τα πλαστικά μιας χρήσης καταλήγουν στο πιάτο μας» σε συνεργασία με τις ευρωβουλευτές Χάνα Βιρκούνεν από τη Φινλανδία και Σοφία Ριμπέιρο από την Πορτογαλία και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μικρών Νησιών.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν στήριξε την πρωτοβουλία των τριών ευρωβουλευτών. Ο κ. Κατάϊνεν, αρμόδιος για τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών, τόνισε ότι η ανακύκλωση των πλαστικών θα φέρει θέσεις εργασίας και σημείωσε την ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες για τις επιπτώσεις της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης. Ανέφερε μάλιστα ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός 2020-2027 διαθέτει 5 δισ. ευρώ για τη διαχείριση των αποβλήτων που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικά τα νησιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα πλαστικά μίας χρήσης, που καταλήγουν ως απορρίμματα θαλάσσης, αλλά και μέσω των ψαριών που τα καταναλώνουν στη διατροφική αλυσίδα, επισήμανε η κ. Σπυράκη στην παρουσίασή της.

«Η Επιτροπή πρότεινε μια οδηγία για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον δεδομένου ότι δέκα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης αποτελούν το 70% των απορριμμάτων στη θάλασσα στην ΕΕ. Αποτσίγαρα, δοχεία τροφίμων, μπουκάλια, τσάντες, κύπελλα-καπάκια, μπαλόνια, καλαμάκια, μπατονέτες, περιτυλίγματα και προϊόντα υγειονομικής εφαρμογής μπορούν να αντικατασταθούν με καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις που έχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία είναι μια οικονομική ευκαιρία αφού μπορούν να δημιουργήσουν 30.000 νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας» επεσήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.