Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Ε.Ε συζητά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας..



Στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, αναμένεται να τεθούν δύο βασικά ζητήματα σχετικά με την Τουρκία.

Το πρώτο ζήτημα αφορά την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

Στο πρώτο ζήτημα η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί και κράτος - μέλος της ΕΕ, έχοντας κοινή και σκληρή στάση απέναντι στις νέες τουρκικές γεωτρητικές δραστηριοτήτες στα ανοιχτά της Κύπρου.

Στο ζήτημα της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. χωρίζονται σε τρία «γκρουπ».
Στο πρώτο γκρουπ ανήκουν τα κράτη που ζητούν σκληρή στάση κατά της Τουρκίας, όπως η Γαλλία.

Στο δεύτερο γκρούπ ανήκουν τα κράτη - μέλη, τα οποία ζητούν μία πιο προσεκτική στάση απέναντι στην Τουρκία, καθώς τους ενώνουν σημαντικές συμφωνίες όπως πχ προσφυγικό.

Και στο τρίτο γκρουπ ανήκουν οι χώρες που αρνούνται να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, καθώς θεωρούνται σύμμαχες, όπως η Ουγγαρία.

Σύμφωνα με πηγές από ττα κράτη-μέλη, οι τρεις χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία) αναφέρουν ότι προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα για να «μπλοκάρουν» την Τουρκία, αλλά τους «μπλόκαρε» η συμμαχία Ρωσία-ΗΠΑ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται ομοφωνία και όχι πλειοψηφία, προκειμένου να ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.