Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Αυστρία δίνει 1 εκατ. ευρώ οικονομική ενίσχυση για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα



"Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, που συνειδητά προκάλεσε και επέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, η Ελλάδα χρειάζεται την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος μεθαύριο, Τρίτη, θα υποδεχθεί στη Βιέννη σε επίσημη επίσκεψη τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

"Η ΕΕ πρέπει να έχει ενότητα και να μην δείξει αδυναμία απέναντι στην Τουρκία", επισημαίνει ο καγκελάριος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα, συνδρομή προς την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, πέραν εκείνης στο πλαίσιο της ΕΕ, και σημειώνοντας ότι έχει δώσει εντολή στον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, να δρομολογήσει τις αυστριακές υποστηρικτικές παροχές, σε συνεννόηση με τους Έλληνες συναδέλφους.

"Πέραν της ενίσχυσης της Frontex, η Αυστρία συμβάλει επιπλέον με άμεση βοήθεια για την Ελλάδα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε τα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία να παραμείνουν κλειστά και να μην ενδώσουμε στο παιχνιδάκι του Ερντογάν", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας την "σημασία της βοήθειας επί τόπου", σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι "παράλληλα με εφοδιασμό σε προσωπικό και υλικό, θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για την φροντίδα των προσφύγων στα ελληνικά νησιά και στα σύνορα της χώρας".

Σε διαδοχικές δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως "το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν".

Στις τοποθετήσεις του για τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Αυστριακός καγκελάριος έχει επισημάνει με σαφήνεια πως "η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μία συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά. Στους ανθρώπους δίνονται λάθος ελπίδες και αυτοί μεταφέρονται εν μέρει με λεωφορεία από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα".

Είχε επίσης καταγγείλει ότι "ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται συνειδητά την δυστυχία αυτών των ανθρώπων για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, η οποία γι αυτόν τον λόγο πρέπει να επιδείξει περισσότερη όσο ποτέ ενότητα και να υποστηρίξει μία ενιαία άποψη ότι πρέπει να είναι σαφές πως κανένας δεν μπορεί να έλθει παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη. Γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα και να μην γονατίσει μπροστά στον Ερντογάν".

Η τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει το απόγευμα της Τρίτης στη Βιέννη, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο θα επανεπιβεβαιώσει την υποστήριξη της χώρας του προς την Ελλάδα.