Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η αμερικανική πρεσβεία στην Βηρυτό στo πλευρό των διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης…



Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, μετά την φονική έκρηξη, για την οποία οι διαδηλωτές κατηγορούν τις αρχές.

Η Αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό στάθηκε στο πλευρό των χιλιάδων διαδηλωτών στον Λίβανο που συγκρούστηκαν με την αστυνομία μετά από την καταστροφική έκρηξη που ισοπέδωσε τη μισή πρωτεύουσα.

«Ο λαός του Λιβάνου έχει υπομείνει πολλά και αξίζει ηγέτες που τους ακούν και αλλάζουν πορεία για να ανταποκριθούν στα ισχυρά αιτήματα για διαφάνεια και καταλογισμό ευθυνών», ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter.
Πρόσθεσε ότι, στηρίζει το δικαίωμα του λαού του Λιβάνου για «ειρηνικές» διαμαρτυρίες και ζήτησε «όλοι οι εμπλεκόμενοι να απέχουν από τη βία». Η δήλωση έρχεται μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό το Σάββατο, με χιλιάδες διαδηλωτές να καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια και να επιχειρούν να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο.

Κάποιοι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως, «οι άνθρωποι θέλουν την πτώση του καθεστώτος» και «επανάσταση, επανάσταση».

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στους δρόμους και η αστυνομία έριξε χημικά. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι 70 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, έως 728 άνθρωποι τραυματίτσηκαν.

 Ώρες μετά τις διαδηλώσεις, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, δήλωσε ότι θα προτείνει πρόωρες εκλογές τη Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι ήταν αποφασισμένος να μείνει στη θέση του για ακόμα δύο μήνες, ενώ η κυβέρνηση θα επέβαλε «δομικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Λίβανος, που ήδη διανύει τη χειρότερη οικονομική κρίση από το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1990, αντιμετωπίζει νέες δυσκολίες, πολιτικές και οικονομικές, μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό, που ισοπέδωσε κυριότερο το λιμάνι της χώρας.

Η έκρηξη, οφείλεται, σύμφωνα με τις αρχές, στην κακή αποθήκευση νιτρικού αμμωνίου, ενώ οδήγησε στον θάνατο 158 άτομα και τραυμάτισε περισσότερους από 6.000. Δεκάδες ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον Λίβανο.

Η USAID δήλωσε το Σάββατο: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν εδώ και καιρό τον λαό του Λιβάνου να διεκδικήσει την οικονομική ευημερία και την υπεύθυνη διακυβέρνηση, ελεύθερη από διαφθορά και ξένες πιέσεις».