Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χρ. Βερναρδάκης για δηλώσεις Π. Καμμένου: Άκομψος ο τρόπος που άνοιξε η συζήτηση



«Δεν υπάρχει πλάνο Β ή θέμα βάσεων για την κυβέρνηση, ήταν άκομψος ο τρόπος που άνοιξε η συζήτηση» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ερωτηθείς για τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ψύχραιμα το θέμα και μένει σταθερά στη γραμμή της τήρησης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Εμφανίστηκε επίσης βέβαιος πως η συμφωνία θα εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Βερναρδάκης είπε πως «δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα, ήταν έντιμη και παραγωγική», αν και καταλόγισε στον κ. Καμμένο θεσμική υπέρβαση, καθώς όπως είπε, χωρίς να το έχει συζητήσει στο υπουργικό συμβούλιο ή με τον πρωθυπουργό, άνοιξε το ζήτημα στις ΗΠΑ.

Τέλος ο υπουργός Επικράτειας χαρακτήρισε τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας άνευ αντικρίσματος, σε μια κίνηση που δείχνει σαν να θέλει να εκβιάσει χρονικά μια κατάσταση.

Την Τετάρτη, σε συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, ο κ. Καμμένος φέρεται να μίλησε περί ενός πλέγματος αμυντικών συμφώνων με την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες των Βαλκανίων, που -όπως είπε- θα αφήνει εκτός το θέμα του ονόματος και το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. 

Το επιχείρημά του ήταν ότι ένα τέτοιο βαλκανικό σύμφωνο θα λειτουργούσε ως μέσο ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, χωρίς να χρειαστεί να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος φέρεται να πρότεινε τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.