Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γεροβασίλη: Στόχος μας είναι μια σοβαρή, αποτελεσματική, γρήγορη και λειτουργική δημόσια διοίκηση



«Στόχος μας είναι μια σοβαρή, αποτελεσματική, γρήγορη και λειτουργική δημόσια διοίκηση που θα στέκεται δίπλα κι όχι απέναντι από τον πολίτη», τόνισε η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Όπως σημείωσε η κ. Γεροβασίλη, «ο οδικός μας χάρτης είναι η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, μέσα από τον δημοκρατικό προγραμματισμό και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, με σταθερές αρχές τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Μια δημόσια διοίκηση φιλική κι ανοιχτή σε όλους, χωρίς προνομιακά συναλλασσόμενους με αυτήν. Με την παράλληλη θεσμική θωράκιση εργασιακών συνθηκών και λειτουργιών που θα απελευθερώνουν το πλούσιο και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό και με την αποκατάσταση του ρόλου του δημόσιου λειτουργού ως παραγωγική μονάδα κι όχι ως γραφειοκρατικό εμπόδιο».

Η ίδια αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα του παρελθόντος (γραφειοκρατία, αντιπαραγωγικότητα, αναξιοκρατία κ.λπ.), τα οποία, όπως είπε, «καθορίστηκαν από συγκεκριμένες πολιτικές που σχεδιάζονταν πίσω από κλειστές πόρτες». Έκανε λόγο για «πολιτική εμμονή» της ηγεσίας του υπουργείου το 2014 με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, «μια απόφαση», τόνισε, «που δεν είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα στην ιστορία του υπουργείου μας».

«Η δική μας πολιτική στόχευση και πρακτική», προσέθεσε, «βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Κι έχει ήδη διαφανεί από την πολιτική και από τις πρακτικές που ακλούθησαν οι προκάτοχοί μου».

Η νέα υπουργός παρέλαβε από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και νυν υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο και τις δράσεις του υπουργείου και κυρίως στους νόμους για την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών και τη δημιουργία Μητρώου Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, στην επανασύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, στην υποχρεωτική Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων στο Δημόσιο, στην επέκταση και αναβάθμιση της βάσης των ανοιχτών δεδομένων του Δημοσίου καθώς και στο προς ψήφιση νόμο για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάργηση των ιδιωτικών συμβάσεων στον τομέα του καθαρισμού, στο Δημόσιο.

Στην τελετή παραβρέθηκε και ο τέως υπουργός Εσωτερικών και νυν υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαχρονικές παθογένειες του δημοσίου τομέα, έκανε σύντομο απολογισμό των δράσεων του υπουργείου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η νέα υπουργός, με το ηπειρώτικο πείσμα που τη διακατέχει, θα συμβάλει ώστε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια».