Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γεροβασίλη: Η Ελλάδα στηρίζει την επανέναρξη σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας



«Οι λαοί της Ελλάδας και της Ρωσίας συνδέονται με σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς, που έχουν εδραιωθεί στο βάθος της ιστορίας», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στους τομείς με σημαντικές προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με τις δύο επισκέψεις του έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία το περασμένο έτος, ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του ρώσου προέδρου στην Ελλάδα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο ρωσικό τουρισμό, είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο ασφαλή και φιλικό προορισμό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και διακρίνεται για τη φιλοξενία της.

Αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας το 2016

Αναφερόμενη στο σκοπό της επίσκεψής της στη Ρωσία, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι το 2015 αποτέλεσε χρονιά σύσφιξης και πολυεπίπεδης αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων. Υπενθύμισε παράλληλα ότι το 2016, αφιερωματικό έτος Ελλάδα στη Ρωσία και Ρωσία στην Ελλάδα, αποτελεί μια ακόμα εξαιρετική ευκαιρία για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σε όλους τους τομείς.

«Στις εκδηλώσεις του Έτους 2016, Ελλάδα και Ρωσία θελήσαμε να εκπροσωπείται όλο το εύρος των τομέων συνεργασίας μας, περιλαμβάνοντας δράσεις που αφορούν και την Οικονομία, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την Τέχνη, την Έρευνα και Τεχνολογία, και την Επιστήμη», είπε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Γεροβασίλη, αναφερόμενη στις πολιτιστικές δράσεις του αφιερωματικού έτους, είπε ότι προγραμματίζεται αξιόλογη σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων για το ελληνικό πρόγραμμα στη Ρωσία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εμβληματική έκθεση κλασσικών αρχαιοτήτων στο Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας, τη μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο στο Μουσείο Ερμιτάζ, την έκθεση σημαντικών Ελλήνων δημιουργών στο εκθεσιακό κέντρο Μανιέζ της Πετρούπολης και τη νομισματική έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας. Είπε ακόμη ότι στο τέλος της εβδομάδας εγκαινιάζεται ως Πρόδρομο Έκθεμα στο Ερμιτάζ η παρουσίαση ενός σημαντικού αγάλματος «Κόρης» από το Μουσείο της Ακρόπολης της Αθήνας, που ταξιδεύει για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

«Παραδοσιακά Ελλάδα και Ρωσία μοιράζονται πολλές κοινές αξίες, και οι σχέσεις μας έχουν αναπτυχθεί με βάση το πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και φιλίας. Οι δεσμοί που συνδέουν τις χώρες μας, τόσο σε πολιτισμικό όσο και σε θρησκευτικό επίπεδο είναι μακραίωνοι και σταθεροί», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο επίπεδο των ρωσοελληνικών σχέσεων.

«Επίκειται η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα»

«Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει εμπράκτως δείξει την προσήλωσή της για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Για αυτό, το περασμένο έτος, ο έλληνας πρωθυπουργός, επισκέφθηκε δύο φορές τη Ρωσία, μία τον Απρίλιο τη Μόσχα και μια τον Ιούνιο την Αγία Πετρούπολη, κάτι που είναι ενδεικτικό της διάθεσης της ελληνικής κυβέρνησης για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Επιπλέον επίκειται και η επίσκεψη του ρώσου προέδρου στην Ελλάδα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν πολλές προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση.

Ειδικά για τον τομέα των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι θα πρέπει να αυξηθεί και να διαφοροποιηθεί το φάσμα των εκατέρωθεν εξαγομένων προϊόντων μέσω συνεργειών με συλλογικούς φορείς, όπως επιμελητήρια και ενώσεις, καθώς και ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις. «Καλούμε τους ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς οικονομίας και ιδιαίτερα σε εκείνους των εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις υποδομές και τα ακίνητα. Πρωτοβουλίες όπως, επιχειρηματικές αποστολές, προωθητικές ενέργειες, εβδομάδες προβολής προϊόντων κ.α. ενεργούν υποστηρικτικά στον τομέα αυτό. Εννοείται πως και οι εκδηλώσεις του αφιερωματικού έτους 2016 μπορούν να δώσουν περαιτέρω ώθηση και στις εμπορικές μας σχέσεις», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ερωτηθείσα για τον προγραμματισμό υπογραφής συγκεκριμένων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί διάφορες επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών και πρόσθεσε ότι η σύναψη συμφωνιών με τη Ρωσική Ομοσπονδία, εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Στο άμεσο μέλλον δε, αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής ορισμένων συμφωνιών, όπως η νέα Συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, αλλά και το Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Σημαντικό γεγονός για το 2016 θα αποτελέσει το 1ο Φόρουμ του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, στις 29-30 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επιδίωξη για τη σύσφιγξη των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών επιβεβαιώνεται και με την ανάδειξη της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας, φέτος, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Η Ελλάδα στηρίζει την επανέναρξη σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας»

Η κ. Γεροβασίλη ρωτήθηκε και για την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, τον προσεχή Ιούνιο. «Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά, σε όλα τα επίπεδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επανέναρξη σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας. Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Μαρτίου του 2016, στο οποίο συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Η Ελλάδα ανήκει στα κράτη που επιθυμούν τη διατήρηση των πολιτικών σχέσεων με τη Ρωσία», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει εκφράσει επανειλημμένως τις επιφυλάξεις της και το σκεπτικισμό της για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και υποστηρίζει μία μετριοπαθή και ισορροπημένη στάση. «Επιθυμούμε την κινητικότητα και τις επαφές μεταξύ των λαών και θα πρέπει το ζήτημα να διευθετηθεί σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και να αποφευχθεί η εντύπωση ότι τιμωρούνται οι ρώσοι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι τα ρωσικά αντίμετρα είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η γεωργία, η οποία χρειάζεται να υποστηριχθεί. «Ο τουρισμός επηρεάστηκε, επίσης, τα προηγούμενα δύο χρόνια. Μπορούμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας σ' αυτό τον τομέα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε πως το εμπάργκο σε αγροτικά έπληξε παραδοσιακά εξαγόμενα προϊόντα στη ρωσική αγορά, που ανέρχονται σχεδόν στο ένα τρίτο του συνόλου των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία το έτος 2013. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως στην τελευταία Σύνοδο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Ρωσίας συμφωνήθηκε η ανάπτυξη της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα και αναμένεται η σύγκληση της σχετικής μικτής ομάδας εργασίας εντός του Απριλίου.

Αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι ξεπερνάει τις δυνατότητες μιας χώρας, και πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά και οργανωμένα από την Ευρώπη και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα. «Μόνο το 2015, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στη μέγιστη πλειονότητά τους πρόσφυγες, πέρασαν στην ελληνική επικράτεια, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια», είπε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη λήψη μεμονωμένων μέτρων εκ μέρους ορισμένων χωρών είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της λεγόμενης μεταναστευτικής οδού των Δυτικών Βαλκανίων και τον εγκλωβισμό άνω των 50.000 ανθρώπων στην ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα από ανθρωπιστικής φύσης. «Χάρη στις έντονες προσπάθειες σε πανεθνικό επίπεδο, και με την ενεργή, συγκινητική συμβολή των ελλήνων πολιτών, αλλά και με τη βοήθεια από την Ευρώπη, υπήρξε αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά», είπε. Υπογράμμισε επίσης ότι καθώς ο κρίσιμος παράγοντας παραμένει η εισερχόμενη ροή από τα δυτικά παράλια της Τουρκίας, η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια καλή συνεργασία με τη γείτονα χώρα, στη βάσει των σχετικών αποφάσεων. «Η εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, δουλεύουμε όμως εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τελικός στόχος, η δημιουργία νόμιμης και ασφαλής οδού προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα, καθώς και η αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει ελληνική συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Παλμύρας στη Συρία, με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ειδικούς υψηλού επιπέδου σε αυτόν τον τομέα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως είναι παγκόσμια γνωστή η ιδιαίτερη ευαισθησία της Ελλάδας σε θέματα που άπτονται του σεβασμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πόσο μάλλον, δεδομένου του ότι οι αρχαιότητες της Παλμύρας ανάγονται στην ελληνιστική εποχή. «Η Ελλάδα εξελέγη το φθινόπωρο του 2015 μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, ενώ, παράλληλα, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αρμόδια επιμέρους όργανα και επιτροπές της UNESCO. Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμώ ότι το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού θα αναζητήσει τους πλέον πρόσφορους τρόπους να συνεισφέρει στις εργασίες αποκατάστασης της Παλμύρας», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Θα θέλαμε να δούμε περισσότερους ρώσους τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα»

Σχετικά με τον ρωσικό τουρισμό στην Ελλάδα, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο ασφαλή και φιλικό προορισμό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και διακρίνεται για τη φιλοξενία της. «Ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για τη χώρα μας και για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να δούμε περισσότερους ρώσους τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα, με την οποία συνδέονται με κοινές πολιτιστικές παραδόσεις και όπου αναπτύσσονται πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι τα μηνύματα ως προς το ενδιαφέρον ρώσων πολιτών να επισκεφθούν την Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά.

«Τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχόμαστε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τουριστών από τη Ρωσία. Έχουμε θετικές ενδείξεις για το 2016, και αναμένουμε υπερδιπλασιασμό του αριθμού των Ρώσων επισκεπτών σε σχέση με την περασμένη χρονιά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε πως η κυβέρνηση καταβάλλει σημαντική προσπάθεια ώστε οι προξενικές μας αρχές στη Ρωσία να ενισχυθούν και να καλύψουν τις απαιτήσεις. Ταυτόχρονα επεκτείνεται το δίκτυο των ελληνικών Κέντρων Θεωρήσεων στη Ρωσία, ώστε να εξυπηρετήθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι Ρώσοι πολίτες, τους οποίους με πολύ μεγάλη χαρά θα φιλοξενήσει η χώρα. Όπως είπε, για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, οργανώνεται Τουριστικό Φόρουμ στην Αθήνα στις 12 και 13 Μαΐου. Εκεί θα παρευρεθούν οι σημαντικότεροι κυβερνητικοί και περιφερειακοί τουριστικοί παράγοντες της Ρωσίας, tour operators, ΜΜΕ, και αντίστοιχοι πολιτειακοί παράγοντες και τουριστικοί φορείς της χώρας μας. Για τις 20 Μαΐου, έχει οργανωθεί Διάσκεψη στην Αθήνα, με σκοπό την προώθηση του θρησκευτικού και περιηγητικού τουρισμού.