Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γεροβασίλη: Αιχμές για πολιτικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται τους αγρότες



Σαφείς αιχμές για «πολιτικά συμφέροντα» που εκμεταλλεύονται τους αγρότες άφησε η Ολ. Γεροβασίλη, συνδέοντας το θέμα και με τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν υπάρχει σενάριο εκλογών. Τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ στο Λονδίνο. Δεν συμψηφίζουμε προσφυγικό-διαπραγμάτευση.

Στα μπλόκα έχουν παρεισφρήσει δυνάμεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα αναταραχής και να μπλοκάρουν το διάλογο με την κυβέρνηση, κατήγγειλε η Ολγα Γεροβασίλη, στο briefing των πολιτικών συντακτών. Η θέση μας είναι «διάλογος, διάλογος, διάλογος», είπε και σημείωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατασταλτικά μέτρα.

Μίλησε για πολιτικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την αγωνία του αγροτικού κόσμου. Αν υπάρχουν προτάσεις να κατατεθούν αλλά οι προσπάθειες εκμετάλλευσης των κινητοποιήσεων σχετίζονται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει τάση στη χώρα και να επιταχύνει τις προσπάθειες να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος συνέδεσε τις εξελίξεις με την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην ανομία σε ότι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες.

«Κάποιοι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους στο θέμα. Γιατί όλο αυτό το άγχος να διατηρηθεί ένα καθεστώς ανομίας;» αναρωτήθηκε και ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία αδειοδότησης θα προχωρήσει.

Δεν υπάρχει σενάριο εκλογών

Απέρριψε τα σενάρια εκλογών. Δεν θα ήταν πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρόβλημα για τη χώρα. Οι εκλογές θα τορπίλιζαν τη διαδικασία. Δεν υπάρχει σενάριο και για οικουμενική κυβέρνηση. Βλέπουμε ωστόσο κάποιους να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις για να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και τρόμου.

Οπως είπε «δεν συζητάμε αλλαγή κυβερνητικής πλειοψηφίας». Η συζήτηση με την Φ. Γεννηματά και τον Φ. Κουβέλη αφορά το προσφυγικό και ευρύτερα πολιτικά θέματα. Αλλο να ζητάς στήριξη της αντιπολίτευσης και συναίνεση σε εθνικά ζητήματα και άλλο να ζητήσεις διεύρυνση κυβερνητικής πλειοψηφίας που δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.

Σε ότι αφορά την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή σημείωσε ότι υπάρχει διάλογος με τους βουλευτές και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας με την κυβερνητική πολιτική.

Η διαπραγμάτευση

Στόχος μας η γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Οι προτάσεις μας τηρούν κατά γράμμα τους όρους της συμφωνίας, υποστήριξε. Πρέπει να αποδεχτούν όλοι ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, αλλά αυτό ισχύει για όλες τις πλευρές, τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα είπε ότι η πρόταση που συζητήθηκε χθες είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο ώστε Μάρτιο να κλείσει τελείως το θέμα. Υποστήριξε ότι δεν ήταν έκπληξη το αίτημα των δανειστών να τεθούν στην παρούσα διαπραγμάτευση και φορολογικά θέματα.

Δεν συμψηφίζουμε προσφυγικό-διαπραγμάτευση

Δεν γίνεται συμψηφισμός μεταξύ προσφυγικού και διαπραγμάτευσης. Ωστόσο υπάρχει σημαντικό κόστος για την Ελλάδα αλλά αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ζήτημα τι βοήθεια θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα.

Η συνθήκη Σένγκεν

Εχουμε αναγνωρίζει ένα βαθμό καθυστέρησης στα hot spot, παραδέχτηκε. Υπήρξε μια καθυστέρηση στη δημιουργία των κέντρων και γι’ αυτό αποφασίστηκε να συμβάλει περισσότερο το υπουργείο Αμυνας. Στις 18 Φεβρουαρίου στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός δεν θα είναι απολογούμενος αλλά θα εγκαλέσει όσους δεν είναι συνεπείς στις δικές τους υποχρεώσεις.

Κρίσιμα ραντεβού στο Λονδίνο

Τετ α τετ με την Αγκελα Μέρκελ θα έχει την Πέμπτη στο Λονδίνο ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Παράλληλα, θα συμμετάσχει σε πενταμερή συνάντηση με την Α. Μέρκελ, τον αυστριακό καγκελάριο κο Φάιμαν, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μ. Ρούτε, τον Μ. Τίμερμαρς, αντιπρόεδρο της Κομισιόν και τον Αχ. Νταβούντογλου.

Εν συνεχεία 7 – 8 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τεχεράνη για επίσημη επίσκεψη.

Σε ότι αφορά το νομοθετικό έργο η κυβέρνηση σήμερα-αύριο καταθέτει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τη δημιουργία μητρώου στελεχών.