Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Ευχαριστώ την Ελλάδα για την προστασία των συνόρων»- Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Κουρτς



Κοινές δηλώσεις έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς από τη Βιέννη.

«Να ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που έχετε κάνει ώστε να κάνετε την Ελλάδα ελκυστική και πάλι για επενδύσεις, να προωθήσετε την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα έχει φτάσει σε καλό επίπεδο», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους.
Ο Αυστριακός καγκελάριος ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα «και για την προστασία των συνόρων» και επισήμανε:
«Ο κ. Ερντογάν κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, τους εκμεταλλεύεται και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της ΕΕ. Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

«Το προσωπικό και τεχνικά μέσα που μας διαθέσατε θα βοηθήσουν στην αποτροπή απόπειρας μαζικής εισόδου στα σύνορα από την Τουρκία. Στον Έβρο θα κυματίζει η ελληνική και η αυστριακή και η κυπριακή σημαία και σε λίγο και άλλες σημαίες που συνδράμουν στην πράξη».

Περαιτέρω ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη συμπαράσταση της Αυστρίας στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. «Έρχομαι από το Βερολίνο όπου διαπιστώθηκε η κοινή θέση και με την Καγκελάριο Μέρκελ», συμπλήρωσε. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, ως απαραίτητο μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «να ενισχύσουμε περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους». «Είναι στην πρώτη προτεραιότητα της προσοχής μας. Έκκληση σε αυτές τις συνθήκες να παραμένουν στο σπίτι τους. Απαιτώ υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μια κρίση. Θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι», προσέθεσε.
«Η Ελλάδα πήρε δραστικά μέτρα για τον κορωνοϊό » είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Απαιτώ υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη για τον κορωνοϊό. Θα βοηθήσουμε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Αύριο θα ανακοινώσουμε μέτρα».

«Μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 26-27 Μαρτίου, η Ευρώπη θα πρέπει να έχει αποκρυσταλλώσει τη στρατηγική της για το Μεταναστευτικό και την Τουρκία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες. Βέβαια, έχουν μειωθεί οι ροές. Περιμένουμε έμπρακτη ανταπόκριση από την Τουρκία. Έχει το καθήκον να συγκρατεί τις ροές». Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα βρεθεί ένας κοινός βηματισμός Τουρκίας – ΕΕ» καθώς «πρέπει να τηρούνται οι κανόνες κοινής γειτονίας».