Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ετοιμασίες για τον «καυτό Σεπτέμβρη» στο Μέγαρο Μαξίμου



Πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα, τα οποία η κυβέρνηση καλείται να βάλει σε μία σειρά από την Δευτέρα, ημέρα που αποτελεί και το τυπικό τέλος καλοκαιρινής χαλάρωσης. Ήδη το μήνυμα το οποίο έχει στείλει μέσω στενών συνεργατών του ο Αλέξης Τσίπρας από την Παρασκευή που βρέθηκε στην Ηρώδου Αττικού είναι «τα κεφάλια μέσα». Ήδη, όλο το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού βρίσκεται πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στο κλεινόν άστυ βρίσκεται και σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

Τα ζητήματα της οικονομίας, της πορείας υλοποίησης των συμφωνηθέντων και της ΔΕΘ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για το Μαξίμου, όπως φάνηκε και από τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τετ α τετ με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, από τον οποίον ενημερώθηκε για την πορεία της οικονομίας και των εσόδων. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει ικανοποίηση τόσο για την έναρξη αποπληρωμών οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και προμηθευτές (1,1 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής και ακόμα 2,4 μέχρι το τέλος του έτους), όσο και για τα δημόσια ταμεία, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να χαρακτηρίζουν «όνειρα θερινής νυκτός τα περί ενεργοποίησης του κόφτη», αποδίδοντας τα σενάρια αυτά σε «επιθέσεις τρομοκράτησης του κόσμου από την αντιπολίτευση».

Πέραν αυτού, ιδιαίτερο βάρος πέφτει στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, με το θέμα της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ να τίθεται επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αρμόδιο υφυπουργό, Αλέξη Χαρίτση.

Παράλληλα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένουν από Δευτέρα, που πιθανότατα θα συνεδριάσει ατύπως το υπουργικό συμβούλιο, μετά τη θερινή ανάπαυλα, τα «ραβασάκια» των υπουργών με τις προτάσεις από το κάθε χαρτοφυλάκιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πακέτο εξαγγελιών που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Στην πρώτη συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να ενημερώσει ο πρωθυπουργός και για τους στόχους και τις κινήσεις της Αθήνας στο νέο μπαράζ διεθνών επαφών που θα έχει μέσα στο Σεπτέμβριο.

Αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής στρατηγικής αναμένεται να είναι η διευθέτηση του χρέους, καθώς εκτιμάται ότι η διεθνής γεωπολιτική συγκυρία και ο αμερικανικός παράγοντας ευνοεί τις ελληνικές θέσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε έναν μήνα ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στο Παρίσι για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, εν συνεχεία θα υποδεχθεί τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα για τη συγκρότηση ενός νοτιοευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στη λιτότητα, θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα και τέλος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.