Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Ερώτηση Κατερίνας Παπακώστα για την κατάργηση των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων των ΑμεΑ



Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου για την άδικη μείωση των επικουρικών συντάξεων των ατόμων με αναπηρία.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης η Βουλευτής αναφέρει πως η μείωση των επικουρικών συντάξεων που πραγματοποιήθηκε βάσει του ν. 4386/2016 προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους.

Η Κατερίνα Παπακώστα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως ιδίως για τους συνταξιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, η μείωση των επικουρικών είναι ιδιαιτέρως επώδυνη, καθώς τα έξοδά τους ξεπερνούν αυτά των υπολοίπων συνταξιούχων. Επιπλέον επισημαίνει πως ύστερα από τις επανειλημμένες μειώσεις των κύριων συντάξεων οι επικουρικές συντάξεις είναι απολύτως απαραίτητες προκειμένου οι δικαιούχοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζει επιπροσθέτως, πως ακόμη εκκρεμεί η δέσμευση της Κυβέρνησης για την μη κατάργηση του ΕΚΑΣ των συνταξιούχων με αναπηρία 80% και άνω, πράγμα που ανησυχεί έντονα τους δικαιούχους.

Η Κατερίνα Παπακώστα καλεί την Κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει η πολυετής λιτότητα και τα όλο και αυξανόμενα φοροεισπρακτικά μέτρα στα άτομα με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις. Υπογραμμίζει πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους να μην οδηγηθούν στην εξαθλίωση.

Βάσει αυτών, η Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να καταργήσει την μείωση των επικουρικών συντάξεων των ατόμων με αναπηρία. Επιπλέον ζητά να ενημερωθεί πότε και με ποιό χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί η εξαίρεση των συνταξιούχων με αναπηρία 80% από την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Κατάργηση των Μειώσεων των Επικουρικών Συντάξεων των Ατόμων με Αναπηρία

Μεγάλη και κυρίως αρνητική έκπληξη προκάλεσε στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους η σημαντική και άδικη μείωση των επικουρικών τους συντάξεων, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον ν. 4386/2016.

Σαφώς, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είναι επίπονες για όλους τους δικαιούχους, καθώς μετά την επανειλημμένη μείωση των κύριων συντάξεων, το επιπρόσθετο αυτό ποσό είναι απολύτως απαραίτητο, προκειμένου οι συνταξιούχοι να ανταπεξέλθουν στοιχειωδώς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, ακόμη πιο δυσμενείς είναι οι συνέπειες της μείωσης για τα άτομα με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις, των οποίων οι ανάγκες είναι πολλές και ξεπερνούν τον μέσο όρο των εξόδων που έχει ο μέσος συνταξιούχος.

Παράλληλα, εκκρεμεί ακόμη η δέσμευση της Κυβέρνησης για την μη κατάργηση του ΕΚΑΣ των συνταξιούχων με αναπηρία 80% και άνω. Καθώς η εν λόγω δέσμευση δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι αγωνιούν και αναμένουν την νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Η Κυβέρνηση οφείλει να σκύψει πάνω από τα επιπρόσθετα προβλήματα που έχουν προκαλέσει η πολυετής λιτότητα και τα διαρκώς αυξανόμενα φοροεισπρακτικά μέτρα σε αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Η οικονομική κατάσταση των ατόμων με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις, όπως και των οικογενειών τους, είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην οδηγηθούν στην εξαθλίωση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Νομοθετείτε χωρίς σχέδιο. Προτίθεστε να καταργήσετε την μείωση των επικουρικών συντάξεων των ατόμων με αναπηρία που προβλέπει ο ν. 4386/2016;

Πότε και με ποιό χρονοδιάγραμμα θα υλοποιήσετε την εξαίρεση των συνταξιούχων με αναπηρία 80% από την κατάργηση του ΕΚΑΣ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2016 

Βουλευτής Β’ Αθηνών