Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ερώτηση Κατερίνας Παπακώστα για την Ελλειψη Εμβολίων κατά της Ηπατίτιδας Α



Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου για την έλλειψη εμβολίων κατά της Ηπατίτιδας Α, την οποία κατήγγειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Η Κατερίνα Παπακώστα κάνει ειδική αναφορά σε στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με τα οποία το 2015 σε ολόκληρη την Χώρα καταγράφηκαν 62 κρούσματα Ηπατίτιδας Α, ενώ τον Ιούνιο του 2015 πανελλαδικά είχαμε 15 κρούσματα.

Ωστόσο, τον Αύγουστο καταγράφηκαν 12 κρούσματα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Νέας Καβάλας, όπου ζουν 2.000 άτομα. Επισημαίνει πως τα όλο συχνότερα κρούσματα μαρτυρούν πως οι υγειονομικές συνθήκες εντός των Κέντρων Φιλοξενίας είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες.

Η Βουλευτής αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, η οποία καταγγέλλει την έλλειψη εμβολίων για την πρόληψη της Ηπατίτιδας Α, πράγμα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την ζωή των προσφύγων όσο και την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει δεχθεί ο ΙΣΑ, προφανώς δεν υπήρξε η πρόβλεψη να προμηθευτούμε την απαιτούμενη ποσότητα του εμβολίου, η οποία λόγω των ειδικών συνθηκών έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά την Υπουργό αν επιβεβαιώνει την έλλειψη του εν λόγω εμβολίου για την πρόληψη της Ηπατίτιδας Α και για ποιόν λόγο δεν υπήρξε μέριμνα να διασφαλιστεί η απαιτούμενη ποσότητα, καθώς η αυξημένη ζήτησή του ήταν αναμενόμενη.

Τέλος, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητά να ενημερωθεί αν το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διατεθεί μεγαλύτερη ποσότητα και άλλων εμβολίων στην Χώρα μας, καθώς λόγω της φιλοξενίας μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων, αναμένεται να συνεχιστεί και η αυξημένη ζήτηση, ρωτώντας επιπλέον ποιά εμβόλια είναι αυτά.  

Αναλυτικά η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υγείας

ΘΕΜΑ: Έλλειψη Εμβολίων κατά της Ηπατίτιδας Α

Σοβαρή ανησυχία προκαλούν τα συχνά πλέον κρούσματα Ηπατίτιδας Α σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2015 καταγράφηκαν 62 κρούσματα σε όλη την Χώρα, ενώ τον Ιούνιο του 2016 ήταν 15. Ωστόσο, μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκαν 12 περιστατικά σε πληθυσμό 2.000 ατόμων που φιλοξενούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Νέας Καβάλας. Οι αριθμοί μαρτυρούν, πως οι υγειονομικές συνθήκες υπό τις οποίες ζουν εκεί οι πρόσφυγες είναι προφανώς ακατάλληλες.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), η οποία δημοσιεύθηκε στις 12.9.2016, αυτή την στιγμή στην Χώρα μας παρουσιάζεται έλλειψη του εμβολίου για την πρόληψη της Ηπατίτιδας Α, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την ζωή των προσφύγων αλλά και την δημόσια υγεία γενικότερα. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες που έχει δεχθεί ο ΙΣΑ, εδώ και αρκετούς μήνες το εν λόγω εμβόλιο έχει αρχίσει να εκλείπει από την Ελληνική αγορά, καθώς δεν υπήρξε η πρόβλεψη να παραγγελθεί η – βάσει των παρουσών συνθηκών – απαιτούμενη ποσότητα. Αναφέρει επιπλέον, πως την έλλειψη έχει ήδη παραδεχτεί ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η ανακοίνωση κάνει επιπροσθέτως λόγω για την έλλειψη εμβολίων για την πρόληψη σοβαρών λοιμώδη νοσημάτων, τα οποία ήταν αναμενόμενο να παρουσιαστούν.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Επιβεβαιώνετε την έλλειψη του εμβολίου για την πρόληψη της Ηπατίτιδας Α;

Ποιά τα αίτια της ελλείψεως του εν λόγω εμβολίου και για ποιόν λόγο δεν φροντίσατε να διασφαλιστεί η απαιτούμενη ποσότητα, καθώς ήταν αναμενόμενη η αυξημένη ζήτησή του;

Δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα και λόγω των μεταναστών και των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Χώρα μας, θα συνεχιστεί η αυξημένη ζήτηση εμβολίων, έχετε πάρει μέτρα, ώστε να διατεθεί μεγαλύτερη ποσότητα από τις παρασκευάστριες εταιρίες;

Για ποιά εμβόλια έχετε μεριμνήσει έως τώρα παραγγέλνοντας μεγαλύτερη ποσότητα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2016
Βουλευτής Β’ Αθηνών