Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ερώτηση Κ. Παπακώστα για την μείωση κύριων συντάξεων των ΑμεΑ



Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την μείωση των κύριων συντάξεων των ατόμων με αναπηρία.

Η Βουλευτής είχε καταθέσει πρόσφατα Ερώτηση για την μείωση των επικουρικών συντάξεων των ατόμων με αναπηρία και επανήλθε, αυτή την φορά με την μείωση των κύριων συντάξεων, οι οποίες έως τώρα είχαν μείνει ανέγγιχτες.

Η Κατερίνα Παπακώστα επισημαίνει, ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος εφαρμόστηκε και σε δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ακόμη και σε περιπτώσεις που η σύνταξη δεν ξεπερνά τα 500 Ευρώ. Σημειώνεται, πως έως τώρα, για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, δεν προβλεπόταν η επιβολή 6% εισφορά ασθενείας, πράγμα που ήρε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Για μία ακόμη φορά η Βουλευτής υπογραμμίζει πως τα άτομα με αναπηρία δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, καθώς τα εξόδά τους ξεπερνούν τον μέσο όρο των εξόδων που έχει ο μέσος συνταξιούχος. Συνεπώς, οι πρόσφατες μειώσεις δυσχεραίνουν πολύ την οικονομική τους κατάσταση.

Η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να διατηρήσει την εισφορά ύψους 6% στις κύριες συντάξεις των ατόμων με αναπηρία.

Αναλυτικά:  

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Μείωση Κύριων Συντάξεων των Ατόμων με Αναπηρία

Νέα απογοήτευση περίμενε χθες τους συνταξιούχους – δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων, καθώς η εφαρμογή του ν. 4386/2016 επέφερε μετά την μείωση των επικουρικών και την μείωση των κυρίων συντάξεών τους.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά εφαρμόστηκε μείωση της κύριας σύνταξης δικαιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Όπως ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, επιβλήθηκε και στις αναπηρικές συντάξεις, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτές δεν ξεπερνούν το όριο των 500 Ευρώ, εισφορά 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρε την απαλλαγή για τους συνταξιούχους με αναπηρία από την εν λόγω εισφορά, μη αναγνωρίζοντας προφανώς ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αφού τα έξοδά τους ξεπερνούν τον μέσο όρο των εξόδων που έχει ο μέσος συνταξιούχος. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη γίνει μείωση στις επικουρικές τους συντάξεις, πράγμα που είχε προβληματίσει σοβαρά τους δικαιούχους καθώς, οποιαδήποτε μείωση δυσχεραίνει κατά πολύ την οικονομική τους κατάσταση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να διατηρήσετε εφεξής την εισφορά ύψους 6% στις κύριες συντάξεις των ατόμων με αναπηρία;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

 

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2016
Βουλευτής Β’ Αθηνών