Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Επιστολή Ερντογάν στους Ευρωπαίους ηγέτες: Προσπαθεί να τους πείσει για συνεργασία κατηγορώντας Ελλάδα και Κύπρο!



Επιστολή προς όλους τους ηγέτες της Ευρώπης για να τους πείσει για συνεργασία, κατηγορώντας την Ελλάδα και την Κύπρο, φαίνεται πως έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν στην επιστολή του ανέφερε πως «εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, απλά απαντάμε στις μονομερείς προκλήσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Μην τα θεωρείτε αυτά ως απειλή. Επιθυμούμε να ξαναζωντανέψουν οι σχέσεις Τουρκίας-E.E. και να ξαναζωντανέψει και πάλι η συμφωνία της 18ης Μαρτίου (σ.σ. προσφυγικό)».

Πάντως το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ερντογάν στην ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά γίνεται αναφορά στις εξελίξεις στην περιοχή και τονίζεται ότι «όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα. Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στη στρατικοποίηση των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Στο θέμα της δίκαιης διανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής η Τουρκία τάσσεται κατ’ αρχάς υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο».

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τα κομματικά στελέχη του AKP φέρεται να κατηγορεί την Ελλάδα για την πολιτική που ασκεί στο Αιγαίο. «Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα νησιά ως δικαιολογία, βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελληνική λίμνη, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας. Θα ακολουθήσουμε μια πιο μετριοπαθή πολιτική. Ωστόσο, στην Ανατολική Μεσόγειο θα εξηγήσουμε πως έχουμε δίκιο και θα το κάνουμε με κάθε αφορμή», δήλωσε ο Ερντογάν.

Στην Τουρκία περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των εξελίξεων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και αμέσως αναμένεται να ανακοινωθεί και η οριστική ημερομηνία της διεξαγωγής των διερευνητικών επαφών.