Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Επίσκεψη Μηταράκη στη Μόρια..EIKONEΣ-ΒΙΝΤΕΟ



Η Μόρια προκειμένου να διαπιστώσει την ιατρική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού covid 19 ήταν η πρώτη στάση της επίσκεψης του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου Νότη Μηταράκη σήμερα.

Ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε τις ιατρικές υποδομές που έχουν στηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αλλά και την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου. Επίσης επισκέφθηκε την ιατρική δομή των «Γιατρών χωρίς Σύνορα».
Σε δηλώσεις του ο κ. Μηταράκης ευχαρίστησε τα στελέχη του υπουργείου Υγείας για το ότι «μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα κρούσμα κορονοϊού σε δομές που λειτουργεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε νησιά του Αιγαίου και ευτυχώς σε όλη την επικράτεια δεν έχουμε κανένα θάνατο που να συνδέεται με τον κορονοϊό στις μεταναστευτικές δομές». Και τόνισε πως «αυτό απαιτεί ακόμη περισσότερη εγρήγορση καθώς μπαίνουμε στη δεύτερη φάση όπου χρειάζεται να αναπτυχθούν πολλά περισσότερα τεστ στις δομές για να επιβεβαιώσουμε ότι παραμένουν καθαρές από τον κορονοϊό» 
Σε σχέση με τους χώρους που ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «οι Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας, οι ένοπλες δυνάμεις αλλά και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δώσανε μια πολύ μεγάλη μάχη αυτές τις τελευταίες εβδομάδες στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Βαθύ, στη Κω και στη Λέρο για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και των τοπικών κοινωνιών και των μεταναστών. Στη δεύτερη φάση χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια για να διατηρήσουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα».

Δηλώσεις Αθανασίου
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος συνόδευσε τον κ. Μηταράκη στη Μόρια ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία για τις προσπάθειες που έκανε αλλά και τον Υπουργό που όπως είπε «ζητούσε επίμονα όλον αυτόν τον καιρό να επισπευσθούν οι εργασίες για να λειτουργήσει αυτό το κέντρο».

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα μέτρα που θα υπάρξουν «για την αποσυμφόρηση του νησιού. Όπως βλέπετε η φύλαξη των συνόρων έχει φέρει αποτελέσματα και αυτό οφείλεται στις προσεκτικές και αποτελεσματικές προσπάθειες που κάνει το λιμενικό σώμα. Πιστεύω ότι με μια σειρά μέτρων που θα πάρουμε αυτές τις μέρες θα περιορισθούν και τα κρούσματα βίας που προέρχονται είτε από τις συμπεριφορές των μεταναστών είτε από παραβατικές ενέργειες των πολιτών της περιοχής που έχουν δίκιο, έχουν αγανακτήσει από τις προκλήσεις τους» είπε.

Ενώ κατέληξε κάνοντας γνωστό ότι τις επόμενες μέρες από το υπουργείο προστασίας του πολίτη θα ανακοινωθεί η ίδρυση «αυτόνομου αστυνομικού τμήματος και με αυτό τον τρόπο να ηρεμήσει και να νιώσουν ασφάλεια οι πολίτες της Μόριας και των διπλανών χωριών και από την άλλη πλευρά να αποτρέπονται παραβατικές ενέργειες από όπου κι αν προέρχονται».