Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Επίσημη επιβεβαίωση της συνάντησης Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου



Με γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, επιβεβαίωσε ότι στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γ. Σ. του ΟΗΕ, έγινε συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αναφερόμενος σε πρωινή συνομιλία που είχα σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ σχετικά με συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, θέλω να διευκρινίσω ότι η πρωινή τοποθέτησή μου οφειλόταν στην ανάγκη να τηρείται εμπιστευτικότητα για το περιεχόμενο των συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, πρόσθεσε ο ίδιος, ότι πράγματι ενημέρωσε χθες σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο, και εν όψει του γεγονότος ότι η πληροφορία έχει ήδη διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι όντως έγινε στη Νέα Υόρκη μια τέτοια συνάντηση. Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι δεν χρειάζονται άλλα σχόλια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς ως «τροφή για σκέψη» ζήτημα αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, η οποία από πολλούς ισοδυναμεί με χαλαρή ομοσπονδία.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η θέση της ελληνοκυπριακή πλευράς (ε/κ) παραμένει εντός των έξι σημείων του πλαισίου του γ.γ. του ΟΗΕ, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να μπουν κάτω θέσεις και εισηγήσεις που να αφορούν και μια πιο αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Πιο συγκεκριμένα στόχος του ζητήματος που έθιξε είναι να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες και εξουσίες στα δύο συνιστώντα κράτη.

Τα περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας άρχισαν να συζητούνται τόσο στο παρασκήνιο, όσο και στο προσκήνιο με τα πολιτικά κόμματα να αντιδρούν. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού μιλώντας στο ΡΙΚ χαρακτήρισε «καταστροφική» τυχόν συζήτηση πρότασης για χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Αν και δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε, την όποια συζήτηση, «σημείωσε πως κάποιοι δεν θέλουν πραγματικά τη λύση της ομοσπονδίας, ούτε να μοιραστούν, την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και ενδεχομένως να ψάχνουν τεχνάσματα για να ξεφύγουν».

Εξηγήσεις για τον όρο αποκεντρωμένη ομοσπονδία ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Ανέφερε ότι θα πρέπει ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης να εξηγήσει τι εννοεί, πόσο χαλαρή θα είναι και κατά πόσο θα είναι λειτουργικό και βιώσιμο το κράτος.

«Στο στάδιο που είμαστε, επικρατεί έντονος προβληματισμός και τα δεδομένα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά», σημείωσε. Εναντίον της χαλαρής ομοσπονδίας τάχθηκε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι «θα ακυρώσει τη διαχρονική θέση της ε/κ πλευράς για λύση με μια κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, με ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας».