Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ε.Μακρόν προς ΟΗΕ: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να χτίσουμε την ειρήνη»



Ο Γάλλος πρόεδρος πολύ έξυπνα απέρριψε το όποιο ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη χώρα στη Βόρεια Κορέα.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Εμάνουελ Μακρόν  προειδοποίησε ότι αν αποχωρήσουν από την συμφωνία που έχουν για τα πυρηνικά όπλα με το Ιράν, αυτό θα σημαίνει μεταξύ άλλων ότι θα «δημιουργήσουν» μία νέα Β. Κορέα.

«Η Β. Κορέα είναι μια πολύ καλή εικόνα του «τι θα συμβεί αν» σε σχέσημε το Ιράν. Γιατί; Επειδή σταματήσαμε την κάθε ενέργεια απέναντι στη Β. Κορέα πριν από πολλά χρόνια. Σταματήσαμε να την παρατηρούμε, να συζητάμε μαζί τους και ποιο το αποτέλεσμα; Πιθανόν έχουν πυρηνικά όπλα.

Δεν θέλω να δημιουργήσουμε μία ακόμα ανάλογη κατάσταση και με το Ιράν» είπε χαρακτηριστικά στον παρθενικό του λόγο στα Ηνωμένα Έθνη, και εν μέσω των πυρών που εξαπέλυσε ο Τραμπ, ότι θα καταστρέψει την Β. Κορέα αλλά και μετά από τον νέο πύρινο λόγο του Αμερικανού Προέδρου.

Ο Μακρόν προειδοποίησε στη συνέντευξή του ότι «Η άποψή μου είναι να μην εντείνουμε την πίεση εξαπολύοντας διάφορα λόγια ο ένας στον άλλον. Πρέπει να μειώσουμε την ένταση και να προστατεύσουμε τος πολίτες της Β. Κορέας».

«Η όποια στρατιωτική επέμβαση στη χώρα θα είχε σαν αποτέλεσμα η Βόρεια Κορέα να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους και αυτό θα σήμαινε μόνο τραγωδία: Κοιτάξτε τον χάρτη. Αν οδηγηθούμε σε μία στρατιωτική επιλογή μιλάμε για πάρα πολλά ανθρώπινα θύματα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να χτίσουμε την ειρήνη».

Στη συνέχεια της συνέντευξής του μάλιστα ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πως να μην ενεργούμε, ειδικά αν πάρει ως παράδειγμα κανείς το ανατολικό-ασιατικό έθνος με την ισχύουσα συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε «μία από τις χειρότερες» των ΗΠΑ και απείλησε μάλιστα να αποσυρθεί.

Επεσήμανε δε, ότι αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος.«Δεν θεωρώ ότι η συμφωνία με το Ιράν είναι καθαρά υπόθεση που αφορά αυτό το κράτος. Αν ο Πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αρκετό, συμφωνώ μαζί του. Ωστόσο, έχουμε συνάψει τη συμφωνία».

«Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής είναι ότι τώρα έχουμε μία διαδικασία που παρακολουθούμε σε παγκόσμια κλίμακα αναφορικά με την κατάσταση και νομίζω ότι ακόμα και αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα. Γιατί; Επειδή αν δώσουμε τέλος στη συμφωνία με το Ιράν, αν παύσουμε τη συμφωνία με τα πυρηνικά, θα εισέλθουμε σε μία κατάσταση που θα μοιάζει πολύ με εκείνη της Βόρειας Κορέας».