Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Το ελληνικό σχέδιο σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού – Καραντίνες και δρακόντεια μέτρα..



Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας για το ενδεχόμενο κρούσματος κορωνοϊού. Προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί μέτρα στις πύλες εισόδου, ωστόσο ήδη καταρτιστεί σχέδιο σε περίπτωση που ο φονικός ιός «χτυπήσει» και τη χώρα μας.

Σημειώνεται πως την ευθύνη για τον σχεδιασμό αλλά και την εφαρμογή των μέτρων, έχει η Πολιτική Προστασία. Το ελληνικό σχέδιο, σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Alpha:

  1. Νοσηλεία – απομόνωση ασθενούς
  2. Η Πολιτική Προστασία αρχίζει αμέσως την ανίχνευση των επαφών του ατόμου. Ψάχνει τους οικείους του και όλους όσους έχει έρθει σε επαφή το κρούσμα.
  3. Όταν αυτοί οι άνθρωποι εντοπιστούν μπαίνουν κατευθείαν σε καραντίνα 14 ημερών σε νοσοκομείο αναφοράς, ακόμη και εάν δεν έχουν νοσήσει.
  4. Εντοπίζεται και σφραγίζεται το σπίτι του ατόμου που νόσησε και εάν υπάρξει λόγος μπορεί να σφραγιστεί και ολόκληρη η πολυκατοικία.

Σε περίπτωση πανδημίας:

  1. Δημιουργούνται ζώνες καραντίνας, όσες χρειαστούν.

2 Σφραγίζονται οι δημόσιοι χώροι και όλα αυτά επιτηρούνται από την ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας είναι σε εγρήγορση και επιφυλακή εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού στη γειτονική Ιταλία. Έτσι, από χθες πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις των αρμόδιων φορέων με θέμα τη θωράκιση της χώρας απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης κρούσματος το αμέσως επόμενο διάστημα..