Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Έκκληση για κοινά «ομόλογα υγείας»- Τι ζητούν κορυφαίοι οικονομολόγοι



Την έκδοση «ομολόγων υγείας» ζητούν κορυφαίοι Γερμανοί και Ιταλοί οικονομολόγοι αλλά και πολιτικοί, ως ένδειξη αλληλεγγύης, βοήθειας και υποστήριξης στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον φονικό ιό.

«Απαιτείται μια συνολική ασπίδα οικονομικής προστασίας για την Ευρώπη και τη ζώνη του ευρώ. Ολα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα της μακροπρόθεσμης πρόσβασης στη χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αναφέρουν σε έκκλησή τους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Ταυτόχρονα, οι υπογράφοντες ζητούν την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων, τα οποία ονομάζουν «ομόλογα υγείας». Η έκκληση με τον τίτλο «Είμαστε μαζί σ' αυτό» ήταν μια πρωτοβουλία των πολιτικών των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, Φραντσίσκα Μπράντνερ και Αλξάντρα Γκέεζε.
Αν και οι Γερμανοί οικονομολόγοι στην πλειοψηφία τους τάσσονται υπερ της έκδοσης αυτού του «Ομολόγου Υγείας», η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκει την πρόταση αδιάφορη και τάσσεται κατά της έκδοσης.
Αποκαλυπτικό το άρθρο της εφημερίδας taz του Βερολίνου που είδε το φως της δημοσιότητας, την Τρίτη.
Αποκαλυπτικό το άρθρο της εφημερίδας taz του Βερολίνου με τίτλο: «Μεγάλο ζητούμενο η αλληλεγγύη».
«Ακόμη και νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι τάσσονται πλέον υπέρ του ευρωομολόγου. Οι πολιτικοί ωστόσο προβάλλουν αντίσταση, είτε πρόκειται για την Άγκελα Μέρεκλ, είτε για τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, είτε την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», σχολιάζει η εφημερίδα taz του Βερολίνου σε άρθρο με τίτλο: «Μεγάλο ζητούμενο η αλληλεγγύη» και παρατηρεί:
«Ο μεγάλος συνασπισμός στο Βερολίνο προκρίνει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με δύναμη πυρός 410 δις ευρώ, για τη στήριξη ορισμένων χωρών. Το σχέδιο ενεργοποίησης του ΕΜΣ είναι ωστόσο άκρως επικίνδυνο, διότι θα χωρίσει τις χώρες σε “καλές” και ”κακές”, από τη στιγμή που αναγκάζει κάποιες να ζητήσουν βοήθεια.
Η Γερμανία θα εμφανιζόταν σαν πρώτος και καλύτερος μαθητής, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα ως αποβράσματα. Οι χρηματαγορές θα θυμούνται για πάντα αυτό το μήνυμα και θα ζητούν υψηλότερα επιτόκια από τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Με συνέπεια η ευρωκρίση να συνεχίζεται στο διηνεκές. Μεγάλος χαμένος θα αναδεικνυόταν ωστόσο η Γερμανία, μιας και σήμερα οι καλύτεροι πελάτες της είναι οι χώρες της ευρωζώνης. Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός δεν σκοτώνει μόνο ανθρώπους, αλλά και την ΕΕ, η οποία δεν θα επιζήσει, αν ούτε και σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να επικρατήσει πνεύμα αλληλεγγύης».