Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αντιμέτωπος με το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας ο Μπαρμπαρούσης



Το κακουργηματικού βαθμού αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας απέδωσε ο Εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης, στον μέχρι πρότινος βουλευτή της Χρυσής Αυγής για όσα ισχυρίστηκε από του βήματος της Βουλής.

Ο κ. Καλούδης ολοκλήρωσε την έρευνα που του ανατέθηκε από τον 'Αρειο Πάγο, που κινητοποιήθηκε άμεσα τόσο με τις παρεμβάσεις των υπουργών 'Αμυνας όσο και με του υπουργού Δικαιοσύνης που ζήτησε έρευνα για το θέμα.

Η έρευνα του κ. Καλούδη ολοκληρώθηκε τάχιστα, με τις καταθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου 'Αμυνας και ο εισαγγελέας προχώρησε στην απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του βουλευτή, παραπέμποντας την δικογραφία στον ανακριτή.

Πλέον ο δικαστικός λειτουργός που θα εξετάσει τον φάκελο, θα κρίνει αν θα διατάξει την σύλληψη του βουλευτή με την διαδικασία του αυτοφώρου ή αν θα τον καλέσει σε απολογία για την υπόθεση.

Η εντολή πάντως του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ζαχαρή , μετά την προσφυγή των κκ Καμμένου και Κουβέλη ήταν να ερευνηθούν σε βάρος του κ.Μπαρμπαρούση τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας και να κινηθεί σε βάρος του βουλευτή η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η τιμωρία για εκείνον που προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη, ενώ ο νόμος προβλέπει ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη για όσους διαπράττουν εσχάτη προδοσία. Σύμφωνα με το άρθρο 135 του Κώδικα που αφορά την δίωξη σε βάρος του κ. Μπαρμπαρούση : "Όποιος δημόσια ή με τη διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στο να επιχειρήσουν πράξεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 134 περί εσχάτης προδοσίας" τιμωρείται με κάθειρξη.

Προς το παρόν ο βουλευτής δεν έχει συλληφθεί όπως είπε και ο ίδιος μιλώντας στο enikos.gr.

 

Πηγή: Αντιμέτωπος με το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας ο Μπαρμπαρούσης -Ανοίγει ο δρόμος για την σύλληψή του | iefimerida.gr

Δίωξη για εσχάτη προδοσία στον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση

Παραγγελία για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και για το οποίο δεν απαιτείται άρση της βουλευτικής ασυλίας έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση ο οποίος ήδη διαγράφηκε από τη Χρυσή Αυγή.

Στην γραπτή παραγγελία του ο κ. Ζαχαρής ζητά να διερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας από τον Κ. Μπαρμπαρούση και ξεκαθαρίζει ότι για το εν λόγω αδίκημα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για την άσκηση δίωξης και ως εκ τούτου οι εισαγγελικές Αρχές μπορούν να κινούν από αυτοβούλως.

Ειδικότερα η Χρυσή Αυγή διέγραψε πριν από λίγο τον κ. Μπαρμπαρούση ενω αποστάσεις πήρε και ο κ. Μιχαλολιάκος καταδικάζοντας τις δηλώσεις του πρώην Βουλευτή του.

Σε στρατιωτικό πραξικόπημα κάλεσαν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας οι Χρυσαυγίτες μέσα στη Βουλή με αφορμή δήθεν τη συμφωνία για το ονοματολογικό προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βουλευτής της Χ.Α Κώστας Μπαρμπαρούσης κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις δήθεν να "τηρήσουν τον όρκο τους" και να συλλάβουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και συνέχισε με ακατανόμαστες εκφράσεις και προσπάθειες σε προτροπή σε βία. Οι ανατριχιαστικές και πραξικοπηματικές αναφορές του κ. Μπαρμπαρούση προκάλεσαν την άμεση αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που σηκώθηκαν όρθιοι αλλά και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος παρενέβη άμεσα καταδικάζοντας την προτροπή στο πραξικόπημα.

Ο χρυσαυγίτης Κώστας Μπαρμπαρούσης έφτασε μάλιστα σε σημείο να ζητήσει και "τα κεφάλια τους στις Πρέσπες".

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής με αφορμή το κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής της ΧΑ Κ. Μπαρμπαρούση προς την στρατιωτική ηγεσία να προβεί σε συλλήψεις υπουργών και πολιτειακών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός βάσει του άρθρου 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διαβίβασε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλία Ζαγοραίο τα πρακτικά της σημερινής ομιλίας στη Βουλή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση, με την εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, βάσει του άρθρου 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διαβίβασε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλία Ζαγοραίο τα πρακτικά της σημερινής ομιλίας στη Βουλή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση, με την εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Άμεση αποβολή από την Βουλή
Με ομόφωνη απόφασή τους τα κόμματα στη Βουλή συμφώνησαν στην πρόταση του Προέδρου της Νίκου Βούτση για την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, μετά την προτροπή για πραξικόπημα που εισηγήθηκε βουλευτής της.

«Πριν από λίγο στην ελληνική Βουλή υπήρξε ένα πρωτοφανές συμβάν όπου εκπρόσωπος ενός κόμματος προέβη σε ανοιχτή πρόσκληση για στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και ο κ. Μπαρμπαρούσης στράφηκε κατά του πρωθυπουργού» αναφέρει στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Βουλής και συνεχίζει:

«Οι εκφράσεις αυτές, πέραν όλων των άλλων των προφανών και αυτονοήτων, θίγουν και την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που προφανώς δεν θίγονται από τέτοιου είδους προκλήσεις.

»Ταυτόχρονα αποτελούν μια πρόκληση διχασμού, μια πρόκληση προς τη δημοκρατία, με ενδεχόμενο πρόκλησης ακραίων στοιχείων και δημιουργίας επεισοδίων σε όλη τη χώρα.

»Παίρνω την ευθύνη να εισηγηθώ στην ολομέλεια του Σώματος κανείς εκ των κυρίων και κυριών της Χρυσής Αυγής να μην έχουν το προνόμιο που δίνει αυτή η αίθουσα στην παρουσία τους.

»Διότι πρέπει να δοθεί από την ελληνική Βουλή ένα μήνυμα προς όλο τον ελληνικό λαό, ένα μήνυμα ενότητας, δημοκρατίας, ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης και ταυτόχρονα ένα μήνυμα καταδίκης του φασισμού και των εκφραστών τους, πατριδοκάπηλων που θέλουν, με αυτόν τον τρόπο, να δημιουργήσουν αυτή την ατμόσφαιρα».

Προφορική μηνυτήρια αναφορά αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, να καταθέσουν από λεπτό σε λεπτό στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπλ.υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης κατά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση αλλά και κατά τη Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κ.κ. Π.Καμμένος και Φ.Κουβέλης θα ζητήσουν από τον εισαγγελέα να ασκήσει διώξεις με βάση τα προβλεπόμενα από τον ποινικό κώδικα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής K. Μπαρμπαρούσης, μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, είπε: «επειδή η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν νομοθετεί προς το συμφέρον του έθνους αλλά για το προσωπικό τους συμφέρον καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της. Να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να συλλάβει τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο για να αποτραπεί αυτή η προδοσία! Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες!», είπε ο Κ. Μπαρμπαρούσης προκαλώντας θύελλα στην αίθουσα.

Καμμένος: Να ασκηθεί ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία στον Μπαρμπαρούση
Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου στις πρωτοφανείς δηλώσεις του βουλευτή της ΧΑ, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, ο οποίος κάλεσε τον Στρατό να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον ίδιο.

Κάλεσε από το βήμα της Βουλής τη Δικαιοσύνη να επέμβει καθώς όπως είπε οι δηλώσεις Μπαρμπαρούση αποτελούν προσβολή του πολιτεύματος και εσχάτη προδοσία.

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ο βουλευτής διέπραξε σοβαρό ποινικό αδίκημα και προσέβαλε τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Καμμένος, επισημαίνοντας ότι υπήρξε εκ μέρους του Κ. Μπαρμπαρούση παραβίαση του Ποινικού Κώδικα -συγκεκριμένα του άρθρου 134 για εσχάτη προδοσία και του άρθρου 135 για προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας- κάλεσε τη Δικαιοσύνη για άμεση άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Κ. Μπαρμπαρούση και της Χρυσής Αυγής και τη Βουλή να προβεί σε άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας, προκειμένου η Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τους νόμους.

Παρέμβαση Κοντονή
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, βάσει του άρθρου 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διαβίβασε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο τα πρακτικά της σημερινής ομιλίας στη Βουλή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση, με την εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ο Στ. Κοντονής δήλωσε πως στο κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής της ΧΑ προς την στρατιωτική ηγεσία να προβεί σε συλλήψεις υπουργών και πολιτειακών παραγόντων υπάρχει σωρεία ποινικών αδικημάτων των οποίων τον χαρακτηρισμό θα κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν και κακουργηματικά αδικήματα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι σε περίπτωση κακουργήματος προβλέπεται ακόμη και σύλληψη βουλευτή.

Τζανακόπουλος: Ο φασιστικός εσμός έχει αποθρασυνθεί με ευθύνη Μητσοτάκη
«Είναι πλέον φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανοίξει με τη στάση της το κουτί της Πανδώρας. Έχει απελευθερώσει τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά ακραίων κύκλων και έχει νομιμοποιήσει το τέρας του εθνικισμού» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με αφορμή τη νέα φασιστική πρόκληση των χρυσαυγιτών εντός της Βουλής.

«Ακραίες ιδεολογίες, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν νεκρές, βρήκαν την ευκαιρία να αναστηθούν, χάρη στα μισαλλόδοξα κηρύγματα του κ. Μητσοτάκη και ηγετικών κύκλων της Νέας Δημοκρατίας.

»Πριν από λίγη ώρα ο χρυσαυγίτης Μπαρμπαρούσης, από το ιερό βήμα της Βουλής των Ελλήνων, κάλεσε τον ελληνικό στρατό σε πραξικόπημα.

»Είναι η πρώτη φορά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, που τέτοια πράγματα ακούγονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

»Η ευθύνη για το γεγονός ότι ο φασιστικός και εθνικιστικός εσμός έχει πλήρως αποθρασυνθεί και καλεί ευθέως σε κατάλυση της Δημοκρατίας βαραίνει αποκλειστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη» σημειώνει ο Δ. Τζανακόπουλος σε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

 

 

Σφοδρές οι καταδίκες
Την έντονη καταδίκη τους εξέφρασαν οι πολιτικές δυνάμεις για το επεισόδιο με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κ. Μπαρμπαρούση, ο οποίος κατά την ομιλία του το πρωί στη Βουλή προέτρεψε τον στρατό να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

«Τα κεφάλια τους στις Πρέσπες» δήλωσε ο βουλευτής της Χ.Α. στη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Με ομόφωνη απόφασή τους τα κόμματα της Βουλής συμφώνησαν στην πρόταση του Προέδρου της Νίκου Βούτση για την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

«Πριν από λίγο στην ελληνική Βουλή υπήρξε ένα πρωτοφανές συμβάν όπου εκπρόσωπος ενός κόμματος προέβη σε ανοιχτή πρόσκληση για στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και ο κ. Μπαρμπαρούσης στράφηκε κατά του πρωθυπουργού» ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας: «Οι εκφράσεις αυτές, πέραν όλων των άλλων των προφανών και αυτονοήτων, θίγουν και την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που προφανώς δεν θίγονται από τέτοιου είδους προκλήσεις. Ταυτόχρονα αποτελούν μια πρόκληση διχασμού, μια πρόκληση προς τη δημοκρατία, με ενδεχόμενο πρόκλησης ακραίων στοιχείων και δημιουργίας επεισοδίων σε όλη τη χώρα».

Για «σοβαρή προσβολή του πολιτεύματος και του στρατεύματος» έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, καλώντας τη Βουλή να εγκρίνει την άμεση άρση ασυλίας του βουλευτή της Χ.Α.

«Ο κ. Μπαρμπαρούσης διέπραξε ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα και βαριά προσβολή για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ορκίζονται στο Σύνταγμα και διακατέχονται από τις αρχές της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανείς να τις καλεί να καταπατήσουν το Σύνταγμα και την αρχή του πολιτεύματος» είπε ο κ. Καμμένος.

Ο υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι με την ομιλία του ο βουλευτής της Χ.Α. διέπραξε παραβίαση του ποινικού κώδικα και ειδικότερα του άρθρου 134 για εσχάτη προδοσία και του άρθρου 135 για προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας και ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να του ασκήσει ποινική δίωξη για το συγκεκριμένο αδίκημα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλείται επεισόδιο από μέλη των αρνητών της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε μόνο με τους τυπικούς κανόνες τους αρνητές της δημοκρατίας και υποψήφιους κατάδικους μίας εγκληματικής οργάνωσης» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, απευθύνοντας έκκληση στις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να επιδείξουν ευθύνη και να έχουν εγρήγορση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

«Όσα ακούσαμε είναι άνω ποταμών και δεν έχουν ακουστεί ποτέ στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων και χωρίς καμία αμφιβολία τα καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.

«Μπορεί να διαφωνούμε έντονα αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητούμε το δημοκρατικό πολίτευμα το οποίο είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού. Εμείς είμαστε και θα είμαστε απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία στο θέμα των Σκοπίων. Κόσμος που ανήκει στη Ν.Δ. κατεβαίνει και θα κατέβει στα συλλαλητήρια να διαμαρτυρηθεί εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής αλλά ο κόσμος της Ν.Δ. είναι Έλληνες δημοκράτες που στηρίζουν τη δημοκρατία μας και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Η δικιά μας παράταξη έχει την τιμή να μπορεί με επάρκεια να δηλώνει ότι απέχει τόσο από τον εθνικισμό που τόσα κακά έχει συσσωρεύσει στη χώρα όσο και από τον εθνομηδενισμό» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της ΔΗΣΥ.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής «κάλεσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να διαπράξει το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας και αυτό καταδικάζεται ρητά και απερίφραστα από όλη τη Βουλή».

«Δεν φτάνει μόνο ή απλά να καταδικάζουμε τη στάση των ναζί Χρυσαυγιτών, όποτε κάνουν μια ακραία φασιστική προπαγάνδα μέσα στη Βουλή ή έξω απ' αυτήν ή να παίρνουμε απλά τα μέτρα, με βάση τη διαδικασία και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αποκλεισμού τους μια-δυο μέρες» παρατήρησε από την πλευρά του κατά την ομιλία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Όταν μιλάμε για δολοφόνους, για μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση που βρίσκεται υπόδικη, αυτό από μόνο του τα λέει όλα: Και για την ηγεσία της και για τους βουλευτές της και για τους εκάστοτε πληρωμένους μπράβους που χρησιμοποιεί ως μέλη της για να δολοφονούν αθώους συμπολίτες μας» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός γι' αυτό πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, το λαϊκό κίνημα το ίδιο να τους τσακίσει οριστικά».

«Καταδικάζουμε τα όσα απαράδεκτα ακούστηκαν από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς σημειώνοντας πάντως ότι «πρέπει να πέσουν οι τόνοι από όλους γιατί μέσα από τέτοια όξυνση επωάζεται και το αυγό του φιδιού».

«Για τη Δημοκρατία έχει δώσει το αίμα του ο ελληνικός λαός και αυτή τη δημοκρατία υπηρετούμε. Μπορεί να μην είναι η τέλεια δημοκρατία, αλλά είναι η δημοκρατία», είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γ. Σαρίδης, καταδικάζοντας όσα είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.