Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Δεύτερη μέρα συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ



Συνεχίζεται στη Βουλή η «μάχη» των πολιτικών κομμάτων μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, για τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων για το όνομα.

 

Η συζήτηση ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης και αναμένεται να κορυφωθεί το Σάββατο με  με τις ομιλίες των αρχηγών, την τελική αναμέτρηση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και την ψηφοφορία επί της προτάσεως.

Την ίδια στιγμή οι Παμμακεδονικές οργανώσεις καλούν τον κόσμο από σήμερα κιόλας να κατέβουν στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά της συμφωνίας στο Σύνταγμα, αλλά και στις Πρέσπες την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας.

Διαφωνία για τη διάρκεια

Η αρχική πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων προέβλεπε ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το μεσημέρι του Σαββάτου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσαν ενστάσεις για το χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής της διαδικασίας, τονίζοντας ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια και στη συνέχεια ψηφοφορία.

Η Πειραιώς, μάλιστα τόνισε ότι η κίνηση αυτή έγινε σκόπιμα, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση να συνδυαστεί η διαδικασία με το μεγάλο συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα του Σαββάτου έξω από τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αρνούμενος τις κατηγορίες και αποδεχόμενος τις ενστάσεις επί της διαδικασίας διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί, όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, θα κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.