Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δένδιας: Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο



«Τόνισα στον κ. Pompeo, όπως και στους Ευρωπαίους συνομιλητές μου, ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης. Αυτή τη θέση άλλωστε συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές μου και η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών»...,  

τόνισε σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά το πέρας του έκτακτου Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ .

Δένδιας: Η σαφής τοποθέτηση του State Department δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. 

Πιο συγκεκριμένα:

Η σημερινή ημέρα υπήρξε ιδιαίτερα πυκνή και παραγωγική. Συναντήθηκα πριν από λίγη ώρα με τον Αμερικανό συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Mike Pompeo. Η σαφής τοποθέτηση του State Department δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα, λοιπόν, την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για αυτή την σαφή θέση του Υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς.

Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση, εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της.

Τόνισα στον κ. Pompeo, όπως και στους Ευρωπαίους συνομιλητές μου, ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης. Αυτή τη θέση άλλωστε συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές μου και η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Θέλω να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς, είμαι ικανοποιημένος από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζεται. Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν χρειαστεί. Ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Θέλω να πω ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν.

Στο Συμβούλιο παρουσίασα με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή. Ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική. Επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο το αποδεικνύουν.

Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία. Βεβαίως, όμως, όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού. Διάλογος διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς. Όχι επί παντός του επιστητού.

Θέλω τέλος να ευχαριστήσω από εδώ από τη Βιέννη θερμά, ολόθερμα πρέπει να πω, το συνάδελφό μου, Αυστριακό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Alexander Schallenberg. Βρήκα στη Βιέννη ευήκοον ους για τις ελληνικές απόψεις. Η άποψή μας εκφράστηκε με τον πιο καθαρό τρόπο και από την Αυστρία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών που μόλις τελείωσε.

 -H μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Πομπέο-Δένδια. Ισχυρή η διμερής σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας-

«Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Πομπέο συζήτησε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα η ανάρτηση του Υπ.Εξωτερικών


Να σας υπενθυμίσουμε πως
Mε ανακοίνωσή του χθες, το Υπουργείο Εξωτερικών είχε τονίσει: Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.

Ακόμα
Αξίζει να σημειωθεί πως
O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Πάιατ (GeoffreyPyatt), με τον οποίο συζήτησε τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο από την τουρκική παραβατική συμπεριφορά, εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας. Κατά τη συνομιλία επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και συζητήθηκαν νέες πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση των διμερών αμυντικών και αμυντικο-τεχνικών σχέσεων, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες, μετά το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ.