Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δένδιας μετά τη συνάντηση με Χαφτάρ: Η Ελλάδα έτοιμη να βοηθήσει τη Λιβύη



Ενενήντα λεπτά κράτησε η συνάντησή του στρατάρχη Χαφτάρ  με τον Νίκο Δένδια. «Περιμένουμε σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία να επιβάλει την Ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ενενήντα λεπτών που είχε με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των θεμάτων», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε στους δημοσιογράφους, λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού από το υπουργείο ότι «Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χάφταρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου».

Όπως είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία, όπως καταλαβαίνεται αφορούσε την κατάσταση τη Λιβύη, την διάσκεψη του Βερολίνου και τη επόμενη ημέρα στη χώρα του. Τον ενθαρρύναμε να πετύχει και την κατάπαυση του πηρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων που υπέγραψε ο Σάρατζ και ο Ερντογάν».

«Σας λέω ότι με χαρά συμφώνησε με τις παραπάνω παρατήρησες μας», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Έτοιμη να βοηθήσει η Ελλάδα τη Λιβύη

Ο Νίκος Δένιδιας είπε ότι μετέφερε στον Χαλίφα Χαφτάρ, ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, ώστε η χώρα να αποτελέσει μέρος μίας συνολικής εικόνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή με συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή αποστολή. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη χώρα».

Λίγα λεπτά πριν τις 10:30 το πρωί, έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος από το βράδυ της Πέμπτης βρίσκεται στην Αθήνα σε μια επίσκεψη με αρκετά μηνύματα, καθώς πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ , ακολούθησαν διευρυμένες συζητήσεις των δυο πλευρών.

 

50070845007083IMG_3153
DSC_4535-01DSC_4536-01

22139907